Menu Zamknij

Kotlety ruskie

Nie macie pomysłu na bezmięsny obiad?? Dziś chcę wam zaproponować kotlety ruskie. Bardzo smaczne, można powiedzieć a la pierogi ruskie. Proste do zrobienia i naprawdę super smaczne. Te kotlety to nic innego jak kotlety z farszu do pierogów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

kotlety ruskie – składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • około 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • tarta bułka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

kotlety ruskie – sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować. Dokładnie odparować i odstawić do przestudzenia.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
  3. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić maszynką do mięsa.
  4. Zmielone ziemniaki ostudzić. Ziemniaki muszą być zimne, aby nasze kotleciki nie rozpadały się,kiedy będziemy je piec.
  5. Następnie maszynką mielimy twaróg. Dodajemy usmażoną cebulkę i dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy ,aż składniki się połączą. Jeżeli przygotowana masa będzie zbyt rzadka to można dodać trochę bułki tartej. Wlać olej na patelnie tak około na 0,5 cm i smażyć z obu stron na rumiano.
  7. Kotleciki podajemy z lubianymi dodatkami .My uwielbiamy z sosem pieczarkowym i surówką. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *