Nie macie pomysłu na bezmięsny obiad?? Dziś chcę wam zaproponować kotlety ruskie. Bardzo smaczne, można powiedzieć a la pierogi ruskie. Proste do zrobienia i naprawdę super smaczne. Te kotlety to nic innego jak kotlety z farszu do pierogów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
kotlety ruskie – składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- około 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- tarta bułka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
kotlety ruskie – sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować. Dokładnie odparować i odstawić do przestudzenia.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
- Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić maszynką do mięsa.
- Zmielone ziemniaki ostudzić. Ziemniaki muszą być zimne, aby nasze kotleciki nie rozpadały się,kiedy będziemy je piec.
- Następnie maszynką mielimy twaróg. Dodajemy usmażoną cebulkę i dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy ,aż składniki się połączą. Jeżeli przygotowana masa będzie zbyt rzadka to można dodać trochę bułki tartej. Wlać olej na patelnie tak około na 0,5 cm i smażyć z obu stron na rumiano.
- Kotleciki podajemy z lubianymi dodatkami .My uwielbiamy z sosem pieczarkowym i surówką. Smacznego