Menu Zamknij

Surówka z pora

Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na pyszną surówkę z pora i jabłka. Ta surówka znana mi jest od dziecka. Przepis mojej mamy. Dlatego surówka z pora i jabłka jest ulubioną surówką mojej rodzinki. Bardzo smaczna zarazem łatwa w wykonaniu. Idealnie komponuje z daniem mięsnym jak i rybnym. Serdecznie zapraszam do skorzystania mojego przepisu.

surówka z pora – składniki:

  • 1 duży por ( do sałatki używamy tylko białej i jasnozieloną części )
  • 2 średnie jabłka
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18% ( kwaśnej )
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz i sól do smaku

surówka z pora – wykonanie:

  1. Białą i jasnozieloną część pora myjemy i kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Na sitku pokrojony por przelać wrzątkiem. Por zmięknie i nie będzie gorzki.
  3. jabłka obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach.
  4. Do miski przekładamy por i starte jabłka, dodajemy 1 łyżkę śmietany gęstej i 2 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce,aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *