Przepis ciasta na pierogi dostałam od córki ,u której jadłam przepyszne pierogi. Nigdy wcześniej nie jadłam tak smacznych. Teraz w swojej kuchni wykorzystuję ten przepis, dzięki któremu pierożki wychodzą bardzo smaczne i mięciutkie, a co bardzo ważne nie rozgotowują się. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
ciasto na pierogi – składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 500
- 50 ml oleju rzepakowego
- około 250 – 280 ml gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
ciasto na pierogi – sposób wykonania:
- W garnku zagotowujemy wodę. Wodę należy na około 5 minut zostawić ,aby miała niższą temperaturę tak około 85 st. Następnie odmierzamy 250 – 280 ml wody.
- Odmierzyć również 50 ml oleju.
- Następnie mąkę przesiewamy przez sitko dodając 1 płaską łyżeczkę soli. Mąkę z solą dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do mąki olej i odmierzoną gorącą wodę. Mieszamy ciasto z pomocą łyżki drewnianej. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie tak około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut zostawiamy. Ciasto będzie łatwo się wałkować.
- Po 30 minutach odwijamy ciasto i dzielimy na 4 części. Jedną część ciasta rozwałkować na grubość około 2 mm. Resztę ciasta z powrotem owinąć. Wykrawamy np. za pomocą szklanki kółka. U mnie to były na 7 cm średnicy.
- Kółka bierzemy na rękę, troszkę rozciągamy i nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Takie pierożki kładziemy na lekko oprószonym blacie i przykrywamy wilgotną ściereczką.( by nie wysychały )
- Następny kawałek ciasta przygotowujemy w ten sam sposób.
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek należy wrzucać po kilka sztuk. Gotujemy na małym płomieniu. Od wypłynięcia około 2 3 minuty. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Smacznego.
Inspiracja: Kulinarneprzeboje.pl