Menu Zamknij

Ciasto na pierogi

Przepis ciasta na pierogi dostałam od córki ,u której jadłam przepyszne pierogi. Nigdy wcześniej nie jadłam tak smacznych. Teraz w swojej kuchni wykorzystuję ten przepis, dzięki któremu pierożki wychodzą bardzo smaczne i mięciutkie, a co bardzo ważne nie rozgotowują się. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

ciasto na pierogi – składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • około 250 – 280 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

ciasto na pierogi – sposób wykonania:

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Wodę należy na około 5 minut zostawić ,aby miała niższą temperaturę tak około 85 st. Następnie odmierzamy 250 – 280 ml wody.
  2. Odmierzyć również 50 ml oleju.
  3. Następnie mąkę przesiewamy przez sitko dodając 1 płaską łyżeczkę soli. Mąkę z solą dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy do mąki olej i odmierzoną gorącą wodę. Mieszamy ciasto z pomocą łyżki drewnianej. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie tak około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  5. Takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut zostawiamy. Ciasto będzie łatwo się wałkować.
  6. Po 30 minutach odwijamy ciasto i dzielimy na 4 części. Jedną część ciasta rozwałkować na grubość około 2 mm. Resztę ciasta z powrotem owinąć. Wykrawamy np. za pomocą szklanki kółka. U mnie to były na 7 cm średnicy.
  7. Kółka bierzemy na rękę, troszkę rozciągamy i nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Takie pierożki kładziemy na lekko oprószonym blacie i przykrywamy wilgotną ściereczką.( by nie wysychały )
  8. Następny kawałek ciasta przygotowujemy w ten sam sposób.
  9. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek należy wrzucać po kilka sztuk. Gotujemy na małym płomieniu. Od wypłynięcia około 2 3 minuty. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Smacznego.

Inspiracja: Kulinarneprzeboje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *