Menu Zamknij

Kluski z makiem i bakaliami

Kluski z makiem i bakaliami jest potrawą świąteczną. Domowe,świąteczne kluski są najlepsze, takich smacznych nie znajdziecie w żadnym sklepie. Kluseczki są tak dobre,że nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Są słodkie, ale bardzo pyszne. Jeżeli nigdy nie robiliście, to koniecznie spróbujcie, a gwarantuję,że zostaną ulubioną potrawą świąteczną. Tak więc dzielę się z wami moim przepisem na wyśmienite kluseczki z bakaliami. Zapraszam.

Kluski z makiem – składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 250 g maku
  • 1,5 szklanki wrzątku, aby zaparzyć mak
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g rodzynków
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 większe garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki cynamonu ( niekoniecznie )
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropelek migdałowego ekstraktu lub cytrynowy

kluski z makiem – sposób wykonania:

  1. Mak zalewamy wrzątkiem. przykrywamy i pozostawiamy go na około jednej godzinki. Po tym czasie należy go odcedzić na sitku. Do sitka wkładamy gazę lub pieluchę tetrową i odcedzamy dość mocno mak z wody.
  2. Mak wkładamy do garnka, dodajemy masło, śmietankę kremówkę, 3 łyżki miodu, rodzynki, 3 łyżki brązowego cukru, posiekane orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do tego dodajemy ekstrakt migdałowy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy na palniku stale mieszając.
  4. Makaron gotujemy tak jak w przepisie. po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z naszą ugotowaną masą makową. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *