Kluski z makiem i bakaliami jest potrawą świąteczną. Domowe,świąteczne kluski są najlepsze, takich smacznych nie znajdziecie w żadnym sklepie. Kluseczki są tak dobre,że nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Są słodkie, ale bardzo pyszne. Jeżeli nigdy nie robiliście, to koniecznie spróbujcie, a gwarantuję,że zostaną ulubioną potrawą świąteczną. Tak więc dzielę się z wami moim przepisem na wyśmienite kluseczki z bakaliami. Zapraszam.
Kluski z makiem – składniki:
- 200 g makaronu łazanki
- 250 g maku
- 1,5 szklanki wrzątku, aby zaparzyć mak
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g rodzynków
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 większe garście orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1/3 łyżeczki cynamonu ( niekoniecznie )
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- kilka kropelek migdałowego ekstraktu lub cytrynowy
kluski z makiem – sposób wykonania:
- Mak zalewamy wrzątkiem. przykrywamy i pozostawiamy go na około jednej godzinki. Po tym czasie należy go odcedzić na sitku. Do sitka wkładamy gazę lub pieluchę tetrową i odcedzamy dość mocno mak z wody.
- Mak wkładamy do garnka, dodajemy masło, śmietankę kremówkę, 3 łyżki miodu, rodzynki, 3 łyżki brązowego cukru, posiekane orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do tego dodajemy ekstrakt migdałowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy na palniku stale mieszając.
- Makaron gotujemy tak jak w przepisie. po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z naszą ugotowaną masą makową. Smacznego.