{wp_ad_camp_1}
Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na kruche ciasteczka. Delikatne, maślane ciasteczka są przepyszne, a przygotowanie ich daje dużo frajdy najmłodszym jak i dorosłym. Super smaczne i chrupiące po prostu pychotka. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
ciasteczka maślane – składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 1 jajko rozmiar M
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- odrobina soli
ciasteczka maślane – sposób wykonania:
- Masło i jako powinno być schłodzone. Do większej miski wsypałam mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodałam masło pokrojone w kosteczkę i jajko. całość dość szybko zagniotłam na jednolitą masę. Z ciasta zrobiłam kulę, owinęłam folią i włożyłam do zamrażalnika na około 1,5 – 2 godz.
- Po tym czasie wyjęłam masę i chwilę ją rozgniatałam. Stolnicę oprószyłam mąką i rozwałkowałam ciasto na około 4 mm grubości.
- Przygotowałam foremki i wycinałam kształty za pomocą foremek.
- Następnie ułożyłam na blaszce, którą miałam wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180 st,C i piekę partiami około 10 – 12 minut, aż zarumienią. Upieczone ciasteczka studziłam na kratce. Ciasteczka można polukrować. (wg, uznania ) Smacznego.