Menu Zamknij

Lepenice

Dziś chcę wam zaproponować przepis na lepenice. Super pomysł na szybki obiadek. Lepenice to tłuczone ziemniaczki z kapustą wzbogacone smażoną cebulką i boczkiem. Smaczne danie kuchni czeskiej. Bardzo smakuje jako osobne danie, ale również można podawać jako dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam.

lepenice- składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 350 g boczku parzonego
  • 3 średnie cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

lepenice- sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odsączamy i kroimy.
  2. Kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę o boku około 0,5 cm.
  4. Na suchej patelni wytapiamy boczek na na małym płomieniu przez kila minut. Po tym czasie dorzucamy cebulkę i smażymy ,aż cebulka się zrumieni.
  5. Następnie większość część boczku z cebulką włożyć do miski. Na patelni zostawiamy 4 czubate boczku i cebulki razem z tłuszczem ,który się wytopił się z boczku. Do patelni dorzucamy miękką kapustę kiszoną i smażymy około 3 – 4 minuty.
  6. Do ziemniaczków dodajemy śmietanę i ubijamy na purre. Następnie dodajemy usmażoną kapustę i mieszamy. Doprawiamy również solą i pieprzem wg. uznania.
  7. Kładziemy na talerze i posypujemy szczypiorkiem . Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *