Dziś chcę wam zaproponować przepis na lepenice. Super pomysł na szybki obiadek. Lepenice to tłuczone ziemniaczki z kapustą wzbogacone smażoną cebulką i boczkiem. Smaczne danie kuchni czeskiej. Bardzo smakuje jako osobne danie, ale również można podawać jako dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam.
lepenice- składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 350 g boczku parzonego
- 3 średnie cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
- olej do smażenia
lepenice- sposób przygotowania:
- Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odsączamy i kroimy.
- Kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
- Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę o boku około 0,5 cm.
- Na suchej patelni wytapiamy boczek na na małym płomieniu przez kila minut. Po tym czasie dorzucamy cebulkę i smażymy ,aż cebulka się zrumieni.
- Następnie większość część boczku z cebulką włożyć do miski. Na patelni zostawiamy 4 czubate boczku i cebulki razem z tłuszczem ,który się wytopił się z boczku. Do patelni dorzucamy miękką kapustę kiszoną i smażymy około 3 – 4 minuty.
- Do ziemniaczków dodajemy śmietanę i ubijamy na purre. Następnie dodajemy usmażoną kapustę i mieszamy. Doprawiamy również solą i pieprzem wg. uznania.
- Kładziemy na talerze i posypujemy szczypiorkiem . Smacznego.