Przepyszna rybka po japońsku z farszem. Bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno.W moim domku nasza ulubiona, świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezkach. Rybki po japońsku nie może również zabraknąć na świątecznym stole.Dzisiaj proponuję wam rybkę z tego przepisu , bo jest wyjątkowo smaczna. Zapraszam.
Ryba po japońsku składniki:
- około 1 kg filetów z ryby np. mintaj, morszczuk, dorsz
- sól i pieprz
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- cytryna
- 1 szklanka wody
Ryba po japońsku – składniki na zalewę:
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Składniki dodatkowe:
- 1 słoik papryki konserwowej ( duży )
- 1 słoik ogórków konserwowych ( około 300 g bez zalewy )
- olej
- 3 średnie cebule
Ryba po japońsku sposób wykonania:
- Filety zamrożone trzeba dobrze odmrozić. Rybkę kroimy na kawałki ok. 5 cm. Rybkę dokładnie osuszyć np. z pomocą ręczniczków papierowych. Sokiem z cytryny kropimy każdy kawałek i rybkę odstawiamy na około pół godziny. potem doprawiamy filety solą i pieprzem. w miseczce rozprowadzamy wodę, jajko, mąkę, odrobinę soli i mieszamy do uzyskania jednej konsystencji, tak żeby masa była podobna gęstością do ciasta naleśnikowego.
- Każdy kawałek rybki moczymy w naszym cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażyć należy z obu stron na złoty kolor. Rybkę wykładać na papier, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
- Następnie cebulkę kroimy w piórka. Przygotować drugą patelnię i usmażyć cebulę na małym ogniu do zeszklenia.
- Ogórki z papryką należy pokroić w cienkie paski takie około 4 cm.
- Przygotować garnek do zalewy. Wkładamy do niego wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Doprawić solą i pieprzem. Gotujemy przez około 2 minuty. po tym czasie wkładamy usmażoną cebulkę oraz ogórki i paprykę. Gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zalewę odstawić i przestudzić.
- Przygotować większą misę. Na samym dnie włożyć 1/ 3 farszu tzn. warzywa z zalewa. Na farsz połowę ryb i znowu 1/ 3 farszu. Na farsz znowu połowę ryb i na to ostatnie 1/ 3 farszu. Przed podaniem najlepiej wstawić na całą noc do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły. Można podawać na ciepło. Zagrzać rybę na patelni pod przykryciem. Smacznego.
Inspiracja: Ryba po japońsku