Menu Zamknij

Bigos z kiszonej kapusty

bigos

Tradycyjny, domowy bigos z kiszonej kapusty. Polski, najlepszy bigos z grzybkami. Treściwy i bardzo smaczny. Taki bigos nie tylko cieszy się wielką popularnością na świątecznych stołach, ale take na różnego rodzaju uroczystościach. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ok. 600 g łopatki wieprzowej
  • ok. 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 3-4 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Bigos z kiszone kapusty przepis:

  1. Przygotowanie bigosu zaczynamy od namoczenia grzybów w wodzie o pokojowej temperaturze, aby napęczniały. Najlepiej na kilka godzin.
  2. Następnie kroimy w kostkę łopatkę wieprzową. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojoną łopatkę i podsmażamy ją z każdej strony. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego podsmażone mięso z cebulką i zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Następnie dodać sól, pieprz i zagotowujemy.
  3. Kiedy grzybki napęcznieją należy odcisnąć je z wody (ale ją nie wylewać tylko zachować), kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, wodę z moczenia grzybów, powidła śliwkowe oraz ewentualnie kminek. Mieszamy. Zmniejszamy płomień i całość gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  4. Potem kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odcedzamy i kroimy ją. Przekładamy do do garnka z mięsem. Dolewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy przez kolejne 20 minut pod przykryciem, na małym płomieniu.
  5. Po tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie przekładamy do garnka z bigosem. Mieszamy. Gotujemy kolejne 40-60 minut (do czasu aż kapusta będzie miękka. Czasami gotujemy trochę dłużej, jeżeli kupiliśmy kapustę kwaszoną a nie kiszoną. Już na sam koniec gotowania bigosu można jeszcze dodać koncentrat pomidorowy. Dodatkowo doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku.
  6.  Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 40-60 minut – wtedy smakuje najlepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *