Menu Zamknij

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami. Nasza ulubiona przekąska, zarówno na święta jak i na różne przyjęcia. Paszteciki domowej roboty są najlepsze. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Takie paszteciki są świetnym dodatkiem do świątecznego barszczu jak i rosołu. Przepis nie jest skomplikowany, a paszteciki zaskakują wszystkich smakiem. Jak zrobić domowe paszteciki ? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, naprawdę są bardzo smaczne.

Paszteciki z pieczarkami – składniki:

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • około 1 kg pieczarek
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 – 3 łyżki masła do smażenia
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 580 g mąki pszennej ( typ 650 )
  • 2 jaja rozmiar M
  • 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo: około 50 g roztopionego masła oraz garść sezamu lub maku do ozdobienia wierzchu pasztecików.

Paszteciki z pieczarkami – sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotowałam farsz. Cebulkę pokroiłam w kostkę. Pieczarki też w kostkę o boku około 0.5 cm. Cebulkę zeszkliłam na patelni. Następnie kolejno dodawałam pieczarki i moc palnika zrobiłam na największą. Smażyłam i mieszałam do czasu ,aż odparowała z nich woda. Następnie dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem. chwilę jeszcze smażyłam. Gdy farsz ostygł dodałam bułkę tartą i wymieszałam.
  2. Po tym czasie przygotowałam ciasto. W naczyniu rozkruszyłam drożdże, dodałam cukier, łyżkę mąki ( mąkę wzięłam z tej 580 gram ). Zalałam połową letniego mleka. Suchą ściereczką przykryłam i odstawiłam, aby drożdże wyrosły. Drożdże powinny się spienić tak po około 15 minut.
  3. Resztę mąki wsypałam do miski i wymieszałam z solą.
  4. Drugą połowę mleka wymieszałam z 60 g miękkiego masła, aż składniki się połączyły. Odstawiłam do wystygnięcia. Następnie dodałam 2 całe jaja i wymieszałam z pomocą trzepaczki.
  5. Do miski ,w której miałam mąkę z solą wlałam wyrośnięte drożdże, a także mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Na samym początku mieszałam masę drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. ( można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego ) Ręcznie ciasto wyrabiałam około 10 minut, aż ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić mi od miski.
  6. Na blacie posypałam mąką i chwileczkę jeszcze zagniatałam.
  7. Z ciasta zrobiłam kulę i podzieliłam ją a 4 części.
  8. Wałkowałam każdą część na podłużny pas tak 15 x 40 cm. Wzdłuż każdego paska nakładałam farsz i zlepiałam rulon. Smarowałam wierzch roztopionym masłem i posypałam sezamem. Następnie kroiłam na mniejsze kawałki pod skosem.
  9. Piekarnik nagrzałam do 210 st. C ( góra – dół ), bez termoobiegu. Wyłożyłam na blaszce papier , ułożyłam paszteciki i piekłam około 15 – 20 minut,aż się zrumieniły. Z podanego przepisu zrobiłam 45 sztuk pasztecików, Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *