Paszteciki z pieczarkami. Nasza ulubiona przekąska, zarówno na święta jak i na różne przyjęcia. Paszteciki domowej roboty są najlepsze. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Takie paszteciki są świetnym dodatkiem do świątecznego barszczu jak i rosołu. Przepis nie jest skomplikowany, a paszteciki zaskakują wszystkich smakiem. Jak zrobić domowe paszteciki ? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, naprawdę są bardzo smaczne.
Paszteciki z pieczarkami – składniki:
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- około 1 kg pieczarek
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 – 3 łyżki masła do smażenia
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 580 g mąki pszennej ( typ 650 )
- 2 jaja rozmiar M
- 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki )
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo: około 50 g roztopionego masła oraz garść sezamu lub maku do ozdobienia wierzchu pasztecików.
Paszteciki z pieczarkami – sposób wykonania:
- Najpierw przygotowałam farsz. Cebulkę pokroiłam w kostkę. Pieczarki też w kostkę o boku około 0.5 cm. Cebulkę zeszkliłam na patelni. Następnie kolejno dodawałam pieczarki i moc palnika zrobiłam na największą. Smażyłam i mieszałam do czasu ,aż odparowała z nich woda. Następnie dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem. chwilę jeszcze smażyłam. Gdy farsz ostygł dodałam bułkę tartą i wymieszałam.
- Po tym czasie przygotowałam ciasto. W naczyniu rozkruszyłam drożdże, dodałam cukier, łyżkę mąki ( mąkę wzięłam z tej 580 gram ). Zalałam połową letniego mleka. Suchą ściereczką przykryłam i odstawiłam, aby drożdże wyrosły. Drożdże powinny się spienić tak po około 15 minut.
- Resztę mąki wsypałam do miski i wymieszałam z solą.
- Drugą połowę mleka wymieszałam z 60 g miękkiego masła, aż składniki się połączyły. Odstawiłam do wystygnięcia. Następnie dodałam 2 całe jaja i wymieszałam z pomocą trzepaczki.
- Do miski ,w której miałam mąkę z solą wlałam wyrośnięte drożdże, a także mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Na samym początku mieszałam masę drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. ( można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego ) Ręcznie ciasto wyrabiałam około 10 minut, aż ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić mi od miski.
- Na blacie posypałam mąką i chwileczkę jeszcze zagniatałam.
- Z ciasta zrobiłam kulę i podzieliłam ją a 4 części.
- Wałkowałam każdą część na podłużny pas tak 15 x 40 cm. Wzdłuż każdego paska nakładałam farsz i zlepiałam rulon. Smarowałam wierzch roztopionym masłem i posypałam sezamem. Następnie kroiłam na mniejsze kawałki pod skosem.
- Piekarnik nagrzałam do 210 st. C ( góra – dół ), bez termoobiegu. Wyłożyłam na blaszce papier , ułożyłam paszteciki i piekłam około 15 – 20 minut,aż się zrumieniły. Z podanego przepisu zrobiłam 45 sztuk pasztecików, Smacznego.