Seromakowiec to świetny przepis na ciasto świąteczne,ale i nie tylko. Super połączenie sernika i makowca w jedno smakuje przepysznie. Seromakowiec jest bardzo lekki i wilgotny. To mój sprawdzony przepis na smaczne i efektowne ciasto. Serdecznie zapraszam.
Seromakowiec – składniki:
Składniki na ciasto kruche:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 150 g chłodnego masła
- odrobina soli
składniki na masę makową:
- 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
- 350 g maku suchego ( także może być zmielony)
- 2 garście włoskich orzechów posiekanych
- 70 g rodzynków
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu np . migdałowy, cytrynowy
- 3 jajka rozmiar m
- 4 łyżki cukru zwykłego
- 1 białko
- odrobina soli
- 1 łyżka masła (około 20 gram)
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego (najlepiej dobrej jakości)
- 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa)
- 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Seromakowiec – sposób wykonania:
Przygotowanie kruchego spodu:
- Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko oraz odrobinę soli. W miarę sprawnie zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Po godzinie ciasto rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 25x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód blaszki ciastem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i pieczemy tak 18- 20 minut,aż ciasto się zarumieni. ( pieczemy funkcja góra – dół ). Wyciągnąć z piekarnika.
Przygotowanie masy makowej:
- Przygotować miskę, włożyć mak i zalać go wrzątkiem. Przykryć i pozostawić na parę godzin. (dobrze jest zostawić na całą noc).
- Po tym czasie mak odcisnąć z wody przez gazę. Zmielić mak maszynką do mięsa .(jeżeli mamy kupiony mak mielony to taki już nie mielimy.)
- Następnie rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Potem zlać wodę i delikatnie osuszyć rodzynki. Orzechy połamać na mniejsze kawałeczki.
- Do zmielonego maku wsypujemy rodzynki, orzeszki, skórkę pomarańczową, ekstrakt, cukier brązowy, miękkie masło i miód. Wszystko należy połączyć na jednolitą konsystencję.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka jajek z 3 sztuk utrzeć na ładny żółty kolor. Białka i utarte żółtka należy przełożyć do masy makowej i wszystko ładnie połączyć.
Przygotowanie masy serowej:
1.Masło należy utrzeć mikserem na wysokich obrotach z cukrem i żółtkami, tak aby powstała puszysta masa. Wtedy dokładamy co chwilę po łyżce twarogu, aż połączą się składniki. Wsypujemy budyń i delikatnie wmieszać go w masę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i wmieszać ją w masę serową.
Seromakowiec :
Na spód, czyli kruche ciasto kładziemy masę makową i równamy. Wtedy nakładamy masę serową i również równamy. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C (funkcja góra – dół ). Piec należy około 1 godziny ,do zrumienienia się masy serowej. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w piekarniku na około 40 minut. Potem wyjąc i niech sobie stygnie. Do garnuszka wlać śmietankę i trochę podgrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Gdy polewa przestygnie należy polać nią ciasto. Zostawiamy ciasto do ostudzenia , a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki . Smacznego.