Menu Zamknij

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Dziś zapraszam na skorzystanie z mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam.

Śledzie opiekane składniki:

  • 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów
  • olej do odsmażenia
  • mąka do obtoczenia

Składniki na zalewę:

  • 0,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 marchew
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe

Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania:

  1. Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor.
  2. Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy w półplasterki.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, posiekany czosnek, marchewkę , cebulę i resztę przypraw.
  4. Gotujemy,aż do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć moc palnika i delikatnym strumieniem wlewać ocet. Po wlaniu octu jeszcze raz zagotować zalewę.
  5. Śledzie układamy w głębszym naczyniu i wlewamy gorącą zalewę. Śledzie w zalewie przykrywamy pokrywką.
  6. Po ostygnięciu zalewy wkładamy do lodówki na około 24 godziny ,aż się przegryzą smaki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *