Menu Zamknij

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Dziś zapraszam na skorzystanie z mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam.

Śledzie opiekane składniki:

  • 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów
  • olej do odsmażenia
  • mąka do obtoczenia

Składniki na zalewę:

  • 0,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 marchew
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe

Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania:

  1. Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor.
  2. Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy w półplasterki.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, posiekany czosnek, marchewkę , cebulę i resztę przypraw.
  4. Gotujemy,aż do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć moc palnika i delikatnym strumieniem wlewać ocet. Po wlaniu octu jeszcze raz zagotować zalewę.
  5. Śledzie układamy w głębszym naczyniu i wlewamy gorącą zalewę. Śledzie w zalewie przykrywamy pokrywką.
  6. Po ostygnięciu zalewy wkładamy do lodówki na około 24 godziny ,aż się przegryzą smaki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *