Dziś zapraszam na skorzystanie z mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam.
Śledzie opiekane składniki:
- 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów
- olej do odsmażenia
- mąka do obtoczenia
Składniki na zalewę:
- 0,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki wody
- 2,5 łyżki cukru
- 1 marchew
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania:
- Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor.
- Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy w półplasterki.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, posiekany czosnek, marchewkę , cebulę i resztę przypraw.
- Gotujemy,aż do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć moc palnika i delikatnym strumieniem wlewać ocet. Po wlaniu octu jeszcze raz zagotować zalewę.
- Śledzie układamy w głębszym naczyniu i wlewamy gorącą zalewę. Śledzie w zalewie przykrywamy pokrywką.
- Po ostygnięciu zalewy wkładamy do lodówki na około 24 godziny ,aż się przegryzą smaki. Smacznego