Przepis na klasyczny blok czekoladowy. Przepyszny. Jeden ze znanych słodkich deserów z czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, kiedy robiła go moja mama. Zajadaliśmy się ze smakiem. Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na blok czekoladowy, lecz o niebo lepszy. Wypróbujcie go koniecznie.
Blok czekoladowy – składniki
- 250 g masła ( 1 i 1/4 kostki )
- około 3/4 szklanki cukru
- 3 trochę czubate łyżki kakao
- 125 ml mleka ( 1/2 szklanki )
- 400 gram pełnego mleka w proszku
- około garść rodzynek
- 180 g herbatników petit beure
- około 2 garście orzechów włoskich
Blok czekoladowy – sposób przygotowania
Przygotowałam rondelek, w którym roztopiłam masło. Dodałam 1/2 szklanki mleka, cukier i kakao. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ustawić małą moc palnika i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.
Rondelek zdjąć ognia i masę lekko przestudzić. Dodawać mleko w proszku łyżka po łyżce i rozcierać do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Można użyć miksera.
Orzechy połamać na małe kawałeczki. Herbatniki również pokruszyć na małe kawałki.
Do masy dodajemy herbatniki i orzechy. Mieszamy drewnianą łyżką. Można użyć również innych ulubionych bakalii np. rodzynki czy żurawinę.
Masę wylać do blaszki o wymiarach 10 % 30 cm wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki celem stężenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego