Dziś proponuję wam prosty i sprawdzony przepis na spody bezowe. Mięciutkie w środeczku i chrupiące na zewnątrz. Idealne do różnych ciast z kremami jak również do tortów bezowych. Jeśli lubicie bezy to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się, że są najlepsze.
Blaty bezowe – składniki
- 6 białek
- 30 dkg. cukru do wypieków ( drobnego )
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Blaty bezowe – wykonanie
- Na początku trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojowa temperaturę. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Robimy to dokładnie, tak aby do białek nie wpadła ani odrobina żółtka.
- Białka wlewamy do naczynia, najlepiej miski. dodajemy dosłownie tylko szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywno.
- Po tym czasie dodajemy cukier stopniowo łyżka po łyżce. Każdą następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, aż cukier dobrze połączy się z pianą. Miksujemy do czasu powstania gęstej masy.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i przesianą mączkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko chwilę do połączenia się składników.
- Blaszkę z piekarnika na każdym rogu natłuszczamy. Przyklejamy na blaszkę papier do pieczenia, tak aby gładko przylegał. Talerzem lub cyrklem odrysowujemy 2 kółka o średnicy 20 cm.
- Przygotowaną masę nakładamy szpatułką po równo na odrysowane okręgi.
- Nagrzewamy piekarnik do 120st. C( z termoobiegiem ) i wstawić blaszkę z blatami i od razu zmniejszyć palnik do 100 st. C. Blaty pieczemy około 120 minut, aż będzie wypieczona na wierzchu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy pozostawiamy w piekarniku na parę godzin do wysuszenia. Najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozostawić do wysuszenia na całą noc.
