Menu Zamknij

Blaty bezowe

Dziś proponuję wam prosty i sprawdzony przepis na spody bezowe. Mięciutkie w środeczku i chrupiące na zewnątrz. Idealne do różnych ciast z kremami jak również do tortów bezowych. Jeśli lubicie bezy to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się, że są najlepsze.

Blaty bezowe – składniki

  • 6 białek
  • 30 dkg. cukru do wypieków ( drobnego )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Blaty bezowe – wykonanie

  1. Na początku trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojowa temperaturę. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Robimy to dokładnie, tak aby do białek nie wpadła ani odrobina żółtka.
  2. Białka wlewamy do naczynia, najlepiej miski. dodajemy dosłownie tylko szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywno.
  3. Po tym czasie dodajemy cukier stopniowo łyżka po łyżce. Każdą następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, aż cukier dobrze połączy się z pianą. Miksujemy do czasu powstania gęstej masy.
  4. Następnie dodajemy sok z cytryny i przesianą mączkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko chwilę do połączenia się składników.
  5. Blaszkę z piekarnika na każdym rogu natłuszczamy. Przyklejamy na blaszkę papier do pieczenia, tak aby gładko przylegał. Talerzem lub cyrklem odrysowujemy 2 kółka o średnicy 20 cm.
  6. Przygotowaną masę nakładamy szpatułką po równo na odrysowane okręgi.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 120st. C( z termoobiegiem ) i wstawić blaszkę z blatami i od razu zmniejszyć palnik do 100 st. C. Blaty pieczemy około 120 minut, aż będzie wypieczona na wierzchu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy pozostawiamy w piekarniku na parę godzin do wysuszenia. Najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozostawić do wysuszenia na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *