Pyszne taratuszki na jogurcie. Słodziutkie, pulchne faworki to nieco inna wersja tradycyjnych chruścików. Faworki to pyszna słodka przekąska i łatwa do zrobienia. Chrupiące i idealne wychodzą z tego sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie koniecznie.
Faworki na jogurcie – składniki:
- 400 g jogurtu gęstego naturalnego
- 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej (+ trochę mąki do posypania )
- 3 łyżki cukru
- 1 jajo rozmiar L
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu waniliowego
Faworki na jogurcie- sposób wykonania:
- Wszystkie składniki koniecznie szybciej wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
- Jajo łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły oraz aromat waniliowy. Ponownie dobrze mieszamy najlepiej z pomocą rózgi kuchennej.
- Powoli dosypujemy mąkę pszenna i mieszamy tak ,aż ciasto będzie miękkie, lecz nie klejące.
- Następnie dzielimy ciasto na 3 – 4 części.
- Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować każdy kawałek na grubość około 5-7 mm.
- Następnie nożem ciasto dzielimy na paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
- Robimy nacięcie i formujemy faworki czyli jeden koniec przeplatamy przez dziurkę.
- Do głębokiej patelni wlewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.