Menu Zamknij

Faworki na jogurcie

Pyszne taratuszki na jogurcie. Słodziutkie, pulchne faworki to nieco inna wersja tradycyjnych chruścików. Faworki to pyszna słodka przekąska i łatwa do zrobienia. Chrupiące i idealne wychodzą z tego sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie koniecznie.

Faworki na jogurcie – składniki:

  • 400 g jogurtu gęstego naturalnego
  • 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej (+ trochę mąki do posypania )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajo rozmiar L
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Faworki na jogurcie- sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki koniecznie szybciej wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
  2. Jajo łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły oraz aromat waniliowy. Ponownie dobrze mieszamy najlepiej z pomocą rózgi kuchennej.
  3. Powoli dosypujemy mąkę pszenna i mieszamy tak ,aż ciasto będzie miękkie, lecz nie klejące.
  4. Następnie dzielimy ciasto na 3 – 4 części.
  5. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować każdy kawałek na grubość około 5-7 mm.
  6. Następnie nożem ciasto dzielimy na paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  7. Robimy nacięcie i formujemy faworki czyli jeden koniec przeplatamy przez dziurkę.
  8. Do głębokiej patelni wlewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
{„source_sid”:”8BB6B09E-A176-403E-8F83-939EA7C5F10E_1612890853430″,”subsource”:”done_button”,”uid”:”8BB6B09E-A176-403E-8F83-939EA7C5F10E_1612890853423″,”source”:”editor”,”origin”:”gallery”}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *