Szukacie pomysłu na ciekawą sałatkę? Mam propozycję!! Jest nią sałatka kwitnący bez. Pyszna i efektowna. Bardzo przyciąga swoim smakiem i wyglądem. U mnie jest królową przyjęć. Pożywna, idealnie pasuje na różnego rodzaju przyjęcia. ta sałatka powiem Wam ,że zaskoczyła u mnie niejednego gościa. Koniecznie wypróbujcie.
Sałatka kwitnący bez – składniki:
- 300 g pieczarek
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 7 ogórków konserwowych
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 większa cebula
- sok z buraka
- natka pietruszki do ozdoby
- olej

Sos do sałatki:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sałatka kwitnący bez – sposób wykonania:
- Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej podpiekamy cebulkę z pieczarkami. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
- Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą gyros i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy mięsko na oleju.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu białka oddzielamy od żółtek. Białka kroimy w paseczki. Żółtka siekamy drobniutko.
- Pokrojone w paseczki białka dzielimy na połowę. Jedną część białek zamaczamy w soku z buraków. Gdy białka osiągną różowy kolor to odcedzamy je na sitku.
- Wszystkie składniki do sosu mieszamy.
- Na dnie miski wykładamy mięso. Smarujemy sosem. Wykładamy kukurydzę i też smarujemy sosem. Na kukurydzę dajemy usmażone pieczarki z cebulką i także smarujemy sosem. Następnie ogórki i ponownie dajemy sos. Na koniec rozprowadzamy drobno posiekane żółtka.
- Na samym wierzchu zdobimy sałatkę pietruszką. Z białych i różowych białek układamy kwiaty bzu. Smacznego.
