Menu Zamknij

Jajka faszerowane buraczkami

Jajka chyba smakują każdemu, a farsz do jajek można przygotować do naszych smaków na wiele sposobów. Ja dziś proponuję wam jajeczka z buraczkami , które są przepyszne, a na dodatek świetnie prezentują się na stole. Z dodatkiem chrzanu smakują obłędnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania.

Jajka faszerowane buraczkami – składniki:

  • 5 jaj rozmiar M
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 1 średni burak
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka siekanego szczypioru
  • 1 łyżka siekanego kopru
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane buraczkami – sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, aby ładnie odeszła skorupka. Należy pamiętać, aby jajka nie gotować zbyt długo, aby białka nie były sine. Najlepiej od wrzenia wody tak około 8 – 10 minut.
  2. Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy na połówki. Następnie wydrążamy żółtka i wkładamy do miski
  3. Buraczka należy zetrzeć drobno, na małych oczkach. Koper i szczypior również drobno siekamy.
  4. W miseczce żółtka rozdrabniamy widelcem. Do żółtek dodajemy startego buraczka, chrzan, majonez, koperek i szczypiorek. Doprawiamy wg. gustu solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystko.
  5. Każdą połówkę białka wypełniamy farszem. Można łyżeczką lub rękawem cukierniczym. Na farsz posypujemy szczypiorek i koperek . Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *