Menu Zamknij

Kurczaczki wielkanocne z jajek

Kurczaczki to pomysł na wesołą ozdobę wielkanocnego stołu. U mnie w domu są hitem, wnuczki to uwielbiają. To taka zabawna i jadalna przystawka. Mocno kojarzy nam się ze stołem wielkanocnym. Czym je wypełnimy to sprawa naszego gustu. Serdecznie zapraszam do skorzystania.

kurczaczki wielkanocne – składniki:

  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowana marchewka ( niezbyt miękka )
  • ziarenka pieprzu

kurczaczki wielkanocne – wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo w wodzie solonej dość mocno, aby nam dobrze odeszły żółtka. Jajka przekroić na 2/3 wysokości.
  2. Delikatnie wyjmujemy żółtka. W białkach nożykiem wykrawamy ząbki. Podstawę białka, czyli dół – odcinamy kawałeczek, aby kurczaczki się nie przewracały.
  3. W misce nożem rozdrabniamy żółtka i dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugniatamy widelcem, aż majonez połączy się z żółtkami.
  4. Na dno kurczaczka wkładamy pokrojoną drobniutko szynkę. Następnie masę jajeczną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtując kurczaczka.
  5. Z ziarenek pieprzu robimy oczka. Marchewkę kroimy w trójkąciki, aby zrobić kurze łapki, a także dziobek z trójkącika. Aby zrobić grzebyczek należy plasterek marchewki przeciąć na połowę i na okrągłej części wyciąć trójkąciki. Wierzch kapelusika trochę nacinamy i w to miejsce wkładamy delikatnie grzebyk z marchewki. W ten sposób, grzebyk będzie się trzymał.
  6. Ozdobić szczypiorkiem. Również szczypiorek można dodać do masy jajecznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *