Kurczaczki to pomysł na wesołą ozdobę wielkanocnego stołu. U mnie w domu są hitem, wnuczki to uwielbiają. To taka zabawna i jadalna przystawka. Mocno kojarzy nam się ze stołem wielkanocnym. Czym je wypełnimy to sprawa naszego gustu. Serdecznie zapraszam do skorzystania.
kurczaczki wielkanocne – składniki:
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- ugotowana marchewka ( niezbyt miękka )
- ziarenka pieprzu
kurczaczki wielkanocne – wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo w wodzie solonej dość mocno, aby nam dobrze odeszły żółtka. Jajka przekroić na 2/3 wysokości.
- Delikatnie wyjmujemy żółtka. W białkach nożykiem wykrawamy ząbki. Podstawę białka, czyli dół – odcinamy kawałeczek, aby kurczaczki się nie przewracały.
- W misce nożem rozdrabniamy żółtka i dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugniatamy widelcem, aż majonez połączy się z żółtkami.
- Na dno kurczaczka wkładamy pokrojoną drobniutko szynkę. Następnie masę jajeczną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtując kurczaczka.
- Z ziarenek pieprzu robimy oczka. Marchewkę kroimy w trójkąciki, aby zrobić kurze łapki, a także dziobek z trójkącika. Aby zrobić grzebyczek należy plasterek marchewki przeciąć na połowę i na okrągłej części wyciąć trójkąciki. Wierzch kapelusika trochę nacinamy i w to miejsce wkładamy delikatnie grzebyk z marchewki. W ten sposób, grzebyk będzie się trzymał.
- Ozdobić szczypiorkiem. Również szczypiorek można dodać do masy jajecznej.