Menu Zamknij

Orzechowa Dama bez pieczenia

Dziś chcę Was zachęcić do przepisu na Orzechową Damę. Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Jeżeli spodziewacie się gości, lub urządzacie małe przyjęcie to orzechowa dama na pewno zrobi wrażenie na gościach. Szczerze mówię, że to ciasto jest przepyszne i bez pieczenia! Wypróbujcie koniecznie.

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 170 g masła

Masa śmietankowa:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wrzątku

Pozostałe składniki:

  • ok. 200 g jasnych herbatników Petit Beurre
  • 100 g ciemnych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 150 g orzechów włoskich

Ciasto Orzechowa Dama bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Budynie z cukrem gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy.
  2. Masło powinno być miękkawe, dlatego szybciej wyciągamy z lodówki.
  3. Masło przekładamy do miski i z pomocą miksera ucieramy. Do utartego masła łyżka po łyżce stopniowo dodajemy budyń i jeszcze ucieramy , aż powstanie jednolita masa.
  4. Do szklanki wlewamy odrobinę wrzątku i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Żelatynę odstawiamy ,aby trochę przestygła.
  5. Śmietanę przechowujemy w lodówce ,aby była dobrze schłodzona. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy tak długo ,aż zrobi się sztywna. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy na małych obrotach, aż śmietana dobrze rozprowadzi się z żelatyną.
  6. Przygotowujemy blachę 25 x 30 i wykładamy folią spożywczą. Wykładamy na blaszkę warstwę jasnych herbatników.
  7. Na herbatniki wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masę kajmakową znowu układamy jasne herbatniki. Następnie wylewamy masę budyniową. Na masę budyniową układamy ciemne herbatniki. Na ciemne drugą połowę masy kajmakowej.
  8. Na masę kajmakową wylewamy przygotowaną masę śmietankową.
  9. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Po około 1 godziny posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *