Dziś chcę Was zachęcić do przepisu na Orzechową Damę. Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Jeżeli spodziewacie się gości, lub urządzacie małe przyjęcie to orzechowa dama na pewno zrobi wrażenie na gościach. Szczerze mówię, że to ciasto jest przepyszne i bez pieczenia! Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru zwykłego
- 170 g masła
Masa śmietankowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 ml wrzątku
Pozostałe składniki:
- ok. 200 g jasnych herbatników Petit Beurre
- 100 g ciemnych herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
- 150 g orzechów włoskich
Ciasto Orzechowa Dama bez pieczenia – Wykonanie:
- Budynie z cukrem gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy.
- Masło powinno być miękkawe, dlatego szybciej wyciągamy z lodówki.
- Masło przekładamy do miski i z pomocą miksera ucieramy. Do utartego masła łyżka po łyżce stopniowo dodajemy budyń i jeszcze ucieramy , aż powstanie jednolita masa.
- Do szklanki wlewamy odrobinę wrzątku i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Żelatynę odstawiamy ,aby trochę przestygła.
- Śmietanę przechowujemy w lodówce ,aby była dobrze schłodzona. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy tak długo ,aż zrobi się sztywna. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy na małych obrotach, aż śmietana dobrze rozprowadzi się z żelatyną.
- Przygotowujemy blachę 25 x 30 i wykładamy folią spożywczą. Wykładamy na blaszkę warstwę jasnych herbatników.
- Na herbatniki wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masę kajmakową znowu układamy jasne herbatniki. Następnie wylewamy masę budyniową. Na masę budyniową układamy ciemne herbatniki. Na ciemne drugą połowę masy kajmakowej.
- Na masę kajmakową wylewamy przygotowaną masę śmietankową.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Po około 1 godziny posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego.