Placek po węgiersku czyli pyszny placek zbójnicki. Chrupiący placek ziemniaczany podawany z gulaszem smakuje obłędnie. Moja rodzinka uwielbia to danie. Sycące i smaczne. Podawane również na obiad. Jeżeli jesteście smakoszami placków ziemniaczanych to gorąco polecam ten przepis.
Placek po węgiersku – składniki:
Placek ziemniaczany – Składniki:
- około 2 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy
- sól
Gulasz – Składniki:
- 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa )
- 1 średnia cebula
- 150 g boczku parzonego
- 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej
- ząbek czosnku
- odrobina papryki ostrej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mała marchew
- 1 średnia czerwona papryka słodka
- 250 g pieczarek
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- gęsta śmietana 18%
Placek po węgiersku – wykonanie:
Przepis na wykonanie gulaszu:
- Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
- Boczek kroimy w większą kostkę. Mięso wieprzowe tniemy w kawałki o boku 1.5 cm.
- Mięso solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką i odrobinę ostrej.
- Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w kawałki około 1 cm. Marchew kroimy w półplasterki.
- Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy cebulkę. Smażymy ,aż się nam zarumieni. Dodajemy mięso wieprzowe razem z czosnkiem.
- Mięso dobrze smażymy z wszystkich stron. Do mięsa wkładamy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy na niezbyt dużym płomieniu.
- Gdy to wszystko podsmażymy i pieczarki odparują z wody dodajemy marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i sos sojowy.
- Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz dolewamy około 300 ml wody.
- Wszystko dusimy na mniejszym płomieniu około60 minut.
- Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną i dodać do gulaszu. Cały czas mieszać, aby nie było grudek. Gotować ,do zgęstnienia sosu.
Placek ziemniaczany – sposób wykonania:
- Ziemniaki ścieramy tarką o małych oczkach. na około 10 minut pozostawiamy. Po tym czasie odciskamy, uważając aby nie wylać skrobi.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną i cebulę pokrojoną drobniutko.
- Wbijamy do masy jaja i solimy do smaku.
- Na palniku nagrzać patelnie taką o średnicy około 22 cm i wlewamy 3 łyżki oleju. Po chwili ,gdy olej się nagrzeje zwiększamy na średni płomień. Wykładamy masę i formujemy placek o grubości 7 – 10 mm.
- Smażymy tak około 5 minut na rumiany kolor i przekładamy placek na drugą stronę. Smażymy drugą stronę również do zrumienienia. Smażymy następne.
- Każdy placek kładziemy na talerz. Na placek wykładamy gulasz. Składamy na połowę i dodajemy na wierz keks z kwaśnej śmietany 18%.
- Posypać pietruszką. Smacznego.