Menu Zamknij

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku czyli pyszny placek zbójnicki. Chrupiący placek ziemniaczany podawany z gulaszem smakuje obłędnie. Moja rodzinka uwielbia to danie. Sycące i smaczne. Podawane również na obiad. Jeżeli jesteście smakoszami placków ziemniaczanych to gorąco polecam ten przepis.

Placek po węgiersku – składniki:

Placek ziemniaczanySkładniki:

  • około 2 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy
  • sól

Gulasz – Składniki:

  • 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa )
  • 1 średnia cebula
  • 150 g boczku parzonego
  • 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej
  • ząbek czosnku
  • odrobina papryki ostrej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała marchew
  • 1 średnia czerwona papryka słodka
  • 250 g pieczarek
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • gęsta śmietana 18%

Placek po węgiersku – wykonanie:

Przepis na wykonanie gulaszu:

  1. Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
  2. Boczek kroimy w większą kostkę. Mięso wieprzowe tniemy w kawałki o boku 1.5 cm.
  3. Mięso solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką i odrobinę ostrej.
  4. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w kawałki około 1 cm. Marchew kroimy w półplasterki.
  5. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy cebulkę. Smażymy ,aż się nam zarumieni. Dodajemy mięso wieprzowe razem z czosnkiem.
  6. Mięso dobrze smażymy z wszystkich stron. Do mięsa wkładamy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy na niezbyt dużym płomieniu.
  7. Gdy to wszystko podsmażymy i pieczarki odparują z wody dodajemy marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i sos sojowy.
  8. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz dolewamy około 300 ml wody.
  9. Wszystko dusimy na mniejszym płomieniu około60 minut.
  10. Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną i dodać do gulaszu. Cały czas mieszać, aby nie było grudek. Gotować ,do zgęstnienia sosu.

Placek ziemniaczany – sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ścieramy tarką o małych oczkach. na około 10 minut pozostawiamy. Po tym czasie odciskamy, uważając aby nie wylać skrobi.
  2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cebulę pokrojoną drobniutko.
  3. Wbijamy do masy jaja i solimy do smaku.
  4. Na palniku nagrzać patelnie taką o średnicy około 22 cm i wlewamy 3 łyżki oleju. Po chwili ,gdy olej się nagrzeje zwiększamy na średni płomień. Wykładamy masę i formujemy placek o grubości 7 – 10 mm.
  5. Smażymy tak około 5 minut na rumiany kolor i przekładamy placek na drugą stronę. Smażymy drugą stronę również do zrumienienia. Smażymy następne.
  6. Każdy placek kładziemy na talerz. Na placek wykładamy gulasz. Składamy na połowę i dodajemy na wierz keks z kwaśnej śmietany 18%.
  7. Posypać pietruszką. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *