Babka piaskowa przepyszna i zawsze się udaje. To sprawdzony i niezawodny przepis. W połączeniu z herbatką smakuje obłędnie, Można też serwować babkę na specjalne okazje. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu.
Babka piaskowa składniki:
- 200 gram masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jajka rozmiar M
- 150 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gram cukru drobnego do wypieków
- 150 gram skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- odrobina soli
Babka piaskowa – sposób wykonania:
- Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do naczynia wkładamy masło pokrojone w kawałeczki, cukier zwykły i waniliowy. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy na puszystą masę.
- Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.
- Do utartego masła z cukrem dodajemy kolejno żółtko po żółtku cały czas miksując, aż połączą się składniki. Następnie dodać aromat waniliowy.
- Po ty czasie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem i mieszać za pomocą miksera, aż składniki się połączą
- Do białek dodać szczyptę soli i mikserem ubijać, aż zrobi się sztywna piana.
- Ubitą pianę dodać do przygotowanej masy babkowej i wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do czasu ,aż składniki się połączą.
- Foremkę (11 x 30 cm) posmarować masłem i rozłożyć papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Gdy nasza babka będzie już gotowa i wbity patyczek będzie suchy – ostudzamy. Następnie polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.