Menu Zamknij

Babka piaskowa

Babka piaskowa przepyszna i zawsze się udaje. To sprawdzony i niezawodny przepis. W połączeniu z herbatką smakuje obłędnie, Można też serwować babkę na specjalne okazje. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu.

Babka piaskowa składniki:

  • 200 gram masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 150 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram cukru drobnego do wypieków
  • 150 gram skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
  • odrobina soli

Babka piaskowa – sposób wykonania:

  1. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do naczynia wkładamy masło pokrojone w kawałeczki, cukier zwykły i waniliowy. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy na puszystą masę.
  2. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.
  3. Do utartego masła z cukrem dodajemy kolejno żółtko po żółtku cały czas miksując, aż połączą się składniki. Następnie dodać aromat waniliowy.
  4. Po ty czasie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem i mieszać za pomocą miksera, aż składniki się połączą
  5. Do białek dodać szczyptę soli i mikserem ubijać, aż zrobi się sztywna piana.
  6. Ubitą pianę dodać do przygotowanej masy babkowej i wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do czasu ,aż składniki się połączą.
  7. Foremkę (11 x 30 cm) posmarować masłem i rozłożyć papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  8. Gdy nasza babka będzie już gotowa i wbity patyczek będzie suchy – ostudzamy. Następnie polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *