Mam dziś świetną propozycję na ciasto o nazwie Gumiś, które jest bardzo smaczne i efektowne, a na dodatek bez pieczenia. Ten smakołyk zawsze się udaje i jest bardzo uwielbiany przez dzieci. Sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wypróbujcie koniecznie!
Ciasto Gumiś – składniki:
Składniki na masę serową:
- 2 galaretki agrestowe
- 250 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( z wiaderka)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml przegotowanej gorącej wody
- 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych
Dodatkowo:
- około 24 szt. okrągłych biszkoptów ( 150 gram)
- 6oo ml gorącej przegotowanej wody
- 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych
Ciasto Gumiś – sposób wykonania:
- Na dnie blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy folię spożywczą. Na folii , czyli dnie należy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim.
- Galaretki agrestowe ( 2 szt. )rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do przestudzenia. (lecz ma być płynna )
- Do twarogu dodajemy cukier puder i miksujemy, Następnie delikatnym strumieniem wlewamy galaretkę i cały czas miksujemy ,aż wszystko dokładnie się połączy.
- Taką masę twarogową wlewamy na biszkopty i wkładamy blaszkę do lodówki ,aż masa stężeje.
- Następnie 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Przygotowujemy masę śmietanową. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i wlewamy do niej delikatnie ostudzoną galaretkę. Miksujemy ,aby wszystko się połączyło.
- Wylewamy na stężoną masę serową i znowu wkładamy do lodówki ,aby stężało.