Menu Zamknij

Ciasto Gumiś

Mam dziś świetną propozycję na ciasto o nazwie Gumiś, które jest bardzo smaczne i efektowne, a na dodatek bez pieczenia. Ten smakołyk zawsze się udaje i jest bardzo uwielbiany przez dzieci. Sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wypróbujcie koniecznie!

Ciasto Gumiś – składniki:

Składniki na masę serową:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml przegotowanej gorącej wody
  • 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( z wiaderka)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml przegotowanej gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych

Dodatkowo:

  • około 24 szt. okrągłych biszkoptów ( 150 gram)
  • 6oo ml gorącej przegotowanej wody
  • 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych

Ciasto Gumiś – sposób wykonania:

  1. Na dnie blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy folię spożywczą. Na folii , czyli dnie należy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim.
  2. Galaretki agrestowe ( 2 szt. )rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do przestudzenia. (lecz ma być płynna )
  3. Do twarogu dodajemy cukier puder i miksujemy, Następnie delikatnym strumieniem wlewamy galaretkę i cały czas miksujemy ,aż wszystko dokładnie się połączy.
  4. Taką masę twarogową wlewamy na biszkopty i wkładamy blaszkę do lodówki ,aż masa stężeje.
  5. Następnie 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  6. Przygotowujemy masę śmietanową. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i wlewamy do niej delikatnie ostudzoną galaretkę. Miksujemy ,aby wszystko się połączyło.
  7. Wylewamy na stężoną masę serową i znowu wkładamy do lodówki ,aby stężało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *