Menu Zamknij

Pasztet z jajek

Kupując pasztet w sklepie nie wiesz z czego jest zrobiony i lepiej tego nie wiedzieć 🙂 Robiąc samemu w domu nie dodajesz wzmacniaczy smaku i doprawiasz go tak jak lubisz. Więc jak zrobić idealny jajeczny pasztet na przyjęcia i do kanapek? Zapraszam do skorzystania ze sprawdzanego przepisu!

Składniki na pasztet z jajek:

  • czosnek – 1 ząbek
  • musztarda delikatesowa – 2 łyżeczki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
  • cebula – 2 sztuki
  • kasza manna – 3 łyżki
  • jajka na twardo – 10 sztuk
  • surowe jajka – 2 sztuki
  • oliwa z zalewy z pomidorów suszonych – 2 łyżki
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku – 3/4 szklanki
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki posiekana – 1 łyżka
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • sól
  • suszone pomidory w oleju – 3 kawałki
  • posiekany koper – 2 łyżki

Pasztet z jajek – sposób przygotowania

  1. Kawałki suszonych pomidorów pokroiłam na jeszcze mniejsze kawałki.
  2. Wyczyściłam czosnek ze skórki i drobno posiekałam. Można również przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę też obrałam i posiekałam.
  4. 10 jajek ugotowałam na twardo, a następnie starłam na tarce z dużymi oczkami.
  5. Na rozgrzanym oleju z zalewy z suszonych pomidorów wrzuciłam wcześniej pokrojoną cebulę i smażyłam do momentu zeszklenia.
  6. Następnie dodałam pokrojone suszone pomidory oraz czosnek. Wymieszałam i smażyłam dodatkowo przez 60 sekund. Potem ostudziłam.
  7. Wcześniej ostudzone z patelni suszone pomidory, czosnek oraz cebulę dodałam do startych jajek. Wymieszałam, a następnie do masy jajecznej wsypałam wszystkie przyprawy, a także natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i koper.
  8. Jeżeli przepadacie za mocniejszym smakiem to możecie dodać jeszcze więcej soli, pieprzu, musztardy czy innych ulubionych przypraw. Następnie dodałam kaszę manną, surowe jajka i wymieszałam.
  9. Przygotowałam blaszkę typu ” keksówka” – 23cm x 10 cm. Nałożyłam do niej papier do pieczenia i wyłożyłam masę jajeczną.
  10. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekłam pasztet przez godzinę.
  11. Po tym czasie wyciągnęłam pasztet z piekarnika i zostawiłam na kwadrans, aż się wystudził. Następnie wyjęłam z blaszki i zostawiłam do dogłębnego wystudzenia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *