Menu Zamknij

Sałatka wiosenna

Wiosenna sałatka – lekka, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mieszanka warzyw z jajkiem jest dobrym pomysłem dla tych ,którzy chcą jeść zdrowo. Taka wiosenna sałatka sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju spotkań. Króluje na każdym stole, super się prezentuje. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

sałatka wiosenna – składniki:

  • 1 mniejszy brokuł
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki świeże
  • 3 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • odrobinę papryki słodkiej ( niekoniecznie )

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub zioła do sałatek

Sałatka wiosenna – sposób wykonania:

  1. Brokuł myjemy. Odcinamy różyczki. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, tak od zagotowania wody dobre 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
  2. Pomidory kroimy w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skóry i również kroimy w kosteczkę.
  3. Jajka gotujemy w osolonej wodzie, tak około 8 minut od wrzenia. Trzeba pilnować czasu, aby jajka nie były sine, gdy gotujemy zbyt długo. Jaja po ostudzeniu kroimy na ćwiartki. Szczypiorek oczyścić i posiekać.
  4. Wszystkie składniki do sosu mieszamy w miseczce.
  5. W przezroczystej misce, może też być okrągła warzywa układamy warstwami. Na spodzie układamy różyczki brokuła. Na brokuła wylewamy połowę przygotowanego sosu. Następnie układamy pociętego w kostkę pomidora. Na pomidora pokrojone ogórki. Na wierzchu ogórków wylewamy drugą połowę sosu. ( Troszeczkę zostawić do jajek ). Na wierzchu posypujemy szczypiorek. Na samej górze układamy ćwiartki jajek. Na jajka dajemy odrobinę sosu i posypujemy papryką słodką. (ale to wg, uznania ). Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *