Menu Zamknij

Ciastka francuskie z jabłkami

Dziś serdecznie polecam Wam ciasteczka francuskie z jabłkami. Szybciutki przepis na smaczny deserek do popołudniowej kawki lub jako świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Prościutkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne.

Ciastka francuskie z jabłkami składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jabłuszka
  • 1 jajo
  • około 1 łyżki cukru
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • wg. uznania można do ciasteczek dodać cynamon około pół łyżeczki

Składniki na lukier:

  • połowę szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki wrzątku
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny

Ciastka francuskie z jabłkami – wykonanie:

  1. Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części.
  2. Z jabłek wydrążamy gniazda i kroimy w nieduże kostki o boku 1cm. Jabłka obsypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Można też posypać cynamonem.
  3. Na każdej części kawałka ciasta francuskiego z jednej strony kładziemy jabłka, a na drugiej połówce ciasta francuskiego ro bimy 3 nacięcia.
  4. We wszystkich tak przygotowanych kawałkach brzegi ciastka francuskiego smarujemy białkiem. Gdy są już posmarowane ,każdy kawałek składamy w połowie lepiąc ciastko, najlepiej za pomocą widelca.
  5. Następnie blaszkę do wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka układamy tak, aby nie dotykały siebie. Żółtko rozbełtać i posmarować każde ciastko.
  6. W piekarniku nagrzanym do 210 st. C pieczemy ciastka około 15 minut, tak, aby się zarumieniły.
  7. Przygotować lukier. Połowę szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę. Cały czas należy mieszać.
  8. Gotowym lukrem smarujemy zimne już ciasteczka. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *