Dziś serdecznie polecam Wam ciasteczka francuskie z jabłkami. Szybciutki przepis na smaczny deserek do popołudniowej kawki lub jako świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Prościutkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne.
Ciastka francuskie z jabłkami składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 jabłuszka
- 1 jajo
- około 1 łyżki cukru
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
- wg. uznania można do ciasteczek dodać cynamon około pół łyżeczki
Składniki na lukier:
- połowę szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki wrzątku
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Ciastka francuskie z jabłkami – wykonanie:
- Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części.
- Z jabłek wydrążamy gniazda i kroimy w nieduże kostki o boku 1cm. Jabłka obsypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Można też posypać cynamonem.
- Na każdej części kawałka ciasta francuskiego z jednej strony kładziemy jabłka, a na drugiej połówce ciasta francuskiego ro bimy 3 nacięcia.
- We wszystkich tak przygotowanych kawałkach brzegi ciastka francuskiego smarujemy białkiem. Gdy są już posmarowane ,każdy kawałek składamy w połowie lepiąc ciastko, najlepiej za pomocą widelca.
- Następnie blaszkę do wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka układamy tak, aby nie dotykały siebie. Żółtko rozbełtać i posmarować każde ciastko.
- W piekarniku nagrzanym do 210 st. C pieczemy ciastka około 15 minut, tak, aby się zarumieniły.
- Przygotować lukier. Połowę szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę. Cały czas należy mieszać.
- Gotowym lukrem smarujemy zimne już ciasteczka. Smacznego.