Menu Zamknij

Młoda kapusta po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku. Przepyszne danie jednogarnkowe. Świeża kapusta w połączeniu z warzywami daje niesamowity smak przypominający leczo. Jest to świetny pomysł na obiad lub kolację. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu.

Młoda kapusta po węgiersku- składniki:

  • jedna główka młodej kapusty
  • marchewka – 2 sztuki
  • cukinia
  • czerwona papryka – 2 sztuki
  • kiełbasa śląska – 250 gram
  • cebula – 2 sztuki
  • ząbek czosnku
  • pomidory krojone – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • woda – 1,5 szklanki
  • ziela angielskie – 3
  • liście laurowe – 2
  • wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • ostra papryka – 1/4 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło – łyżka
  • woda – 50 ml

Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie:

  1. Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę do zrumienienia. Dodajemy kiełbasę i czosnek i chwilę smażyć. Następnie dokładamy marchew, cukinię i paprykę i smażymy 3 minuty trochę mieszając. Usmażone warzywa z kiełbaską przekładamy do garnka. Patelnię z tłuszczem podlewamy wodą około 375 ml i wlewamy do usmażonych warzyw z kiełbasą.
  5. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, następnie ziele angielskie, liście laurowe, puszkę pomidorów, wszystkie papryki w proszku oraz 3 łyżki sosu sojowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Gotujemy od momentu wrzenia około 10 minut, potem przykrywamy pokrywą i gotujemy dalsze 20 minut. Tak, aby kapusta i warzywa zmiękły.
  7. Następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i gotujemy już bez przykrywy, aby nadmiar soku odparował. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  8. Na koniec robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dokładamy mąkę, wlewamy wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania złotawej jednolitej konsystencji. Przygotowaną zasmażkę przelewamy do kapusty i gotujemy jeszcze chwilę, aż kapusta lekko zgęstnieje. Kapustę po węgiersku podajemy z pieczywem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *