Młoda kapusta po węgiersku. Przepyszne danie jednogarnkowe. Świeża kapusta w połączeniu z warzywami daje niesamowity smak przypominający leczo. Jest to świetny pomysł na obiad lub kolację. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu.
Młoda kapusta po węgiersku- składniki:
- jedna główka młodej kapusty
- marchewka – 2 sztuki
- cukinia
- czerwona papryka – 2 sztuki
- kiełbasa śląska – 250 gram
- cebula – 2 sztuki
- ząbek czosnku
- pomidory krojone – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- woda – 1,5 szklanki
- ziela angielskie – 3
- liście laurowe – 2
- wędzona papryka – 1 łyżeczka
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- ostra papryka – 1/4 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- sól
- pieprz
- sos sojowy – 3 łyżki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- masło – łyżka
- woda – 50 ml
Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie:
- Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę do zrumienienia. Dodajemy kiełbasę i czosnek i chwilę smażyć. Następnie dokładamy marchew, cukinię i paprykę i smażymy 3 minuty trochę mieszając. Usmażone warzywa z kiełbaską przekładamy do garnka. Patelnię z tłuszczem podlewamy wodą około 375 ml i wlewamy do usmażonych warzyw z kiełbasą.
- Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, następnie ziele angielskie, liście laurowe, puszkę pomidorów, wszystkie papryki w proszku oraz 3 łyżki sosu sojowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy od momentu wrzenia około 10 minut, potem przykrywamy pokrywą i gotujemy dalsze 20 minut. Tak, aby kapusta i warzywa zmiękły.
- Następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i gotujemy już bez przykrywy, aby nadmiar soku odparował. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Na koniec robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dokładamy mąkę, wlewamy wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania złotawej jednolitej konsystencji. Przygotowaną zasmażkę przelewamy do kapusty i gotujemy jeszcze chwilę, aż kapusta lekko zgęstnieje. Kapustę po węgiersku podajemy z pieczywem. Smacznego.