Menu Zamknij

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i koperkiem

Surówka z młodej kapusty. Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa w wykonaniu. Ta zielona surówka stanowi jako znakomity dodatek do obiadu z ziemniaczkami jak i również z frytkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Surówka z młodej kapusty – składniki:

  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • połowę główki średniej białej kapusty
  • 4 średnie ogórki gruntowe ( można też użyć 1 szklarniowy )
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka majonezu

Surówka z młodej kapusty – wykonanie:

  1. Z kapusty wyrzucić głąb i z wierzchu brzydkie liście. Umyć i drobno poszatkować kapustę. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie pościskać kapustę rękami i zlać wodę, jeżeli puściła.
  2. Ogórki obrać i posiekać na drobnych oczkach i leciutko posolić. Na o około 10 minut odstawić i po tym czasie zlać sok.
  3. Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy.
  4. Do kapusty dodajemy ogórki oraz szczypiorek i koperek.
  5. Delikatnie mieszamy i następnie dolewamy oliwę, majonez, cukier, sok z cytryny a także mielony pieprz do smaku.
  6. Odstawiamy na około 20 minut, aby przegryzły smaki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *