Surówka z młodej kapusty. Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa w wykonaniu. Ta zielona surówka stanowi jako znakomity dodatek do obiadu z ziemniaczkami jak i również z frytkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Surówka z młodej kapusty – składniki:
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku
- połowę główki średniej białej kapusty
- 4 średnie ogórki gruntowe ( można też użyć 1 szklarniowy )
- pieprz mielony do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1/4 łyżeczki soli do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka majonezu
Surówka z młodej kapusty – wykonanie:
- Z kapusty wyrzucić głąb i z wierzchu brzydkie liście. Umyć i drobno poszatkować kapustę. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie pościskać kapustę rękami i zlać wodę, jeżeli puściła.
- Ogórki obrać i posiekać na drobnych oczkach i leciutko posolić. Na o około 10 minut odstawić i po tym czasie zlać sok.
- Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy.
- Do kapusty dodajemy ogórki oraz szczypiorek i koperek.
- Delikatnie mieszamy i następnie dolewamy oliwę, majonez, cukier, sok z cytryny a także mielony pieprz do smaku.
- Odstawiamy na około 20 minut, aby przegryzły smaki. Smacznego.