Frytki z marchewki – szybka i tania przekąska. Bardzo smaczne, najlepiej smakują np. z sosem czosnkowym. Wypróbujcie sami !!
Frytki z marchewki – składniki:
- około 700-800 g marchewki
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- około 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Frytki z marchewki – wykonanie:
- Marchew obieramy i odcinamy dwa końce.
- Kroimy marchewki w słupki ,nie za grube o długości 5-6 cm.
- Przygotowane wkładamy do miski i dodajemy olej lub oliwę. Mieszamy.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i ponownie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C góra – dół. (bez termoobiegu )
- Frytki z marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem, tak ,aby siebie nie dotykały.
- Pieczemy na środkowym poziomie około30 minut, aż zrobią się dość miękkie. Tylko uważamy ,aby nie za długo, bo będą się rozpadać.
- Upieczone frytki fajnie smakują np. z sosem czosnkowym. Smacznego.