Menu Zamknij

Frytki z marchewki

Frytki z marchewki – szybka i tania przekąska. Bardzo smaczne, najlepiej smakują np. z sosem czosnkowym. Wypróbujcie sami !!

Frytki z marchewki – składniki:

  • około 700-800 g marchewki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • około 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Frytki z marchewki – wykonanie:

  1. Marchew obieramy i odcinamy dwa końce.
  2. Kroimy marchewki w słupki ,nie za grube o długości 5-6 cm.
  3. Przygotowane wkładamy do miski i dodajemy olej lub oliwę. Mieszamy.
  4. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i ponownie mieszamy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C góra – dół. (bez termoobiegu )
  6. Frytki z marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem, tak ,aby siebie nie dotykały.
  7. Pieczemy na środkowym poziomie około30 minut, aż zrobią się dość miękkie. Tylko uważamy ,aby nie za długo, bo będą się rozpadać.
  8. Upieczone frytki fajnie smakują np. z sosem czosnkowym. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *