Menu Zamknij

Krówka bez pieczenia

Dzielę się dziś z Wami przepisem na ciasto krówka. Bardzo smaczne i proste ciasto, a na dodatek nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawce. Wypróbujcie koniecznie.

Krówka bez pieczenia – składniki:

  • kostka masła
  • 1 puszka kajmaku (około 500g )
  • około 200 gram herbatników
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 60 gram orzechów włoskich
  • 1 budyń śmietankowy ( tradycyjne opakowanie na 500 ml mleka )

Krówka bez pieczenia – sposób wykonania:

  1. Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy cukier i mączkę ziemniaczaną. Mieszamy, tak aby nie było żadnych grudek. W innym naczyniu zagotowujemy 400 ml mleka. do gotującego mleka wlewamy masę budyniową i cały czas energicznie mieszamy. Budyń gotujemy tak długo, aż zrobi się dość mocno gęsty.
  2. Ugotowane odstawiamy i najlepiej przykrywamy folią, aby na wierzchu nie zrobił się gęsty kożuch.
  3. Pamiętajmy , aby masło było w temperaturze pokojowej. Ucieramy masełko z odrobiną soli na gładką masę. Ostudzoną masę budyniową dodajemy stopniowo do masła łyżką po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  4. Przygotowujemy blaszkę 20 cm x 20 cm i wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę ciasteczek i smarujemy je połową masy kajmakowej. Następnie układamy drugą warstwę ciastek. Na ciasteczka wlewamy masę budyniową. Na masę budyniową znowu ciasteczka, a wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem i kładziemy orzechy włoskie.
  5. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na parę godzin, wówczas herbatniki zmiękną, masa budyniowa się dobrze zwiąże i ciasto będzie się dobrze kroiło na kawałki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *