Lemoniada truskawkowa – idealna na upały i nie tylko. Pyszna, domowa. Super orzeźwiająca, aż chce się pić! Lemoniadę można również przygotować z mrożonych truskawek, dlatego w domku serwuję ją przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Lemoniada truskawkowa – składniki:
- około 0,5 kg truskawek
- 3 cytryny
- 1 gałązka mięty
- 5 szklanek zimnej wody (niegazowanej )
- około 6 kostek lodu
Lemoniada truskawkowa – sposób wykonania:
- Truskawki oczyszczamy z szypułek i miksujemy blenderem.
- Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a trzecią kroimy na plastry około 0,5 cm.
- Wyciśnięty sok z dwóch cytryn należy przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki.
- Miąższ z cytryn pozostawiamy, ponieważ dodamy go do lemoniady.
- 1 szklankę wody wlać do garnka i lekko podgrzać, aby była letnia. Dosypujemy cukier i mieszamy rozpuszczając go. Odstawiamy do schłodzenia.
- Do dzbanka wkładamy pokrojone w plastry cytryny i zalewamy je pozostałymi 4 szklankami wody. Dodajemy również ostudzony syrop z cukru. Następnie dodajemy gałązkę mięty i mieszamy.
- Do całości dolewamy zblendowany mus truskawkowy i dobrze mieszamy.
- Powstałą lemoniadę chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. kostki lodu dodajemy przed podaniem lemoniady. Smacznego.
