Menu Zamknij

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa – idealna na upały i nie tylko. Pyszna, domowa. Super orzeźwiająca, aż chce się pić! Lemoniadę można również przygotować z mrożonych truskawek, dlatego w domku serwuję ją przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Lemoniada truskawkowa – składniki:

  • około 0,5 kg truskawek
  • 3 cytryny
  • 1 gałązka mięty
  • 5 szklanek zimnej wody (niegazowanej )
  • około 6 kostek lodu

Lemoniada truskawkowa – sposób wykonania:

  1. Truskawki oczyszczamy z szypułek i miksujemy blenderem.
  2. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a trzecią kroimy na plastry około 0,5 cm.
  3. Wyciśnięty sok z dwóch cytryn należy przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki.
  4. Miąższ z cytryn pozostawiamy, ponieważ dodamy go do lemoniady.
  5. 1 szklankę wody wlać do garnka i lekko podgrzać, aby była letnia. Dosypujemy cukier i mieszamy rozpuszczając go. Odstawiamy do schłodzenia.
  6. Do dzbanka wkładamy pokrojone w plastry cytryny i zalewamy je pozostałymi 4 szklankami wody. Dodajemy również ostudzony syrop z cukru. Następnie dodajemy gałązkę mięty i mieszamy.
  7. Do całości dolewamy zblendowany mus truskawkowy i dobrze mieszamy.
  8. Powstałą lemoniadę chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. kostki lodu dodajemy przed podaniem lemoniady. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *