Idealne lody orzechowe domowej roboty na upalne dni i nie tylko!!. Uwielbiamy lody, ale zrobione samemu są najlepsze!! Nie potrzeba żadnej maszyny do ich wykonania, aby cieszyć się śmietanowo- orzechową konsystencją przepysznych lodów.
Lody orzechowe – składniki:
- 330 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
- 135 g mleka skondensowanego słodzonego ( 1 puszka )
- 3 dość pełne garście orzechów włoskich
Lody orzechowe – wykonanie:
- Orzechy należy posiekać na małe kawałki.
- Do garnka wlewamy około 130 ml śmietanki kremówki. Dodać do niej orzeszki i zagotować. Wymieszać.
- Zmniejszyć moc palnika i jeszcze gotować około 4 minuty. Należy cały czas mieszać, aby nam się nie przypaliło.
- Następnie dolewamy mleko skondensowane, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do lodówki, aby się schłodziło.
- Po tym czasie resztę śmietanki kremówki to jest 200ml należy ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę. (Pamiętajmy , aby ubijać schłodzoną w lodówce śmietankę ).
- Ubitą śmietanę dodać do schłodzonej wcześniej masy orzechowej i mieszać do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do zamrażalki. Po 30 minutach ponownie należy lody miksować około 30 sekund.
- Ponownie schować do zamrażalnika i po 30 minutach miksować przez 30 sekund. Robimy to po to, aby nam nie zrobiły się kryształki i lody są wtedy smaczne.
- Na koniec schować do zamrażalki na parę godzin. Czas mrożenia zależy również od tego jak mocno chłodzi zamrażalka. Moje lody były dobre po 4 godzinach. Smacznego.