Menu Zamknij

Lody orzechowe – 3 składnikowe!!

Idealne lody orzechowe domowej roboty na upalne dni i nie tylko!!. Uwielbiamy lody, ale zrobione samemu są najlepsze!! Nie potrzeba żadnej maszyny do ich wykonania, aby cieszyć się śmietanowo- orzechową konsystencją przepysznych lodów.

Lody orzechowe – składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
  • 135 g mleka skondensowanego słodzonego ( 1 puszka )
  • 3 dość pełne garście orzechów włoskich

Lody orzechowe – wykonanie:

  1. Orzechy należy posiekać na małe kawałki.
  2. Do garnka wlewamy około 130 ml śmietanki kremówki. Dodać do niej orzeszki i zagotować. Wymieszać.
  3. Zmniejszyć moc palnika i jeszcze gotować około 4 minuty. Należy cały czas mieszać, aby nam się nie przypaliło.
  4. Następnie dolewamy mleko skondensowane, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do lodówki, aby się schłodziło.
  5. Po tym czasie resztę śmietanki kremówki to jest 200ml należy ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę. (Pamiętajmy , aby ubijać schłodzoną w lodówce śmietankę ).
  6. Ubitą śmietanę dodać do schłodzonej wcześniej masy orzechowej i mieszać do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do zamrażalki. Po 30 minutach ponownie należy lody miksować około 30 sekund.
  7. Ponownie schować do zamrażalnika i po 30 minutach miksować przez 30 sekund. Robimy to po to, aby nam nie zrobiły się kryształki i lody są wtedy smaczne.
  8. Na koniec schować do zamrażalki na parę godzin. Czas mrożenia zależy również od tego jak mocno chłodzi zamrażalka. Moje lody były dobre po 4 godzinach. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *