Pieczarki otulone boczkiem idealne na imprezkę. Szybka i smaczna przystawka ze składników łatwo dostępnych i nie drogich. Pyszne danie dla miłośników pieczarek. Serdecznie zapraszam.
Pieczarki otulone boczkiem – składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 1 jajo ugotowane na twardo
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżki bułki tartej
- pół płaskiej łyżki masła
- 10 plasterków boczku wędzonego surowego
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki otulone boczkiem – wykonanie:
- Z pieczarek wydrążyć nóżki. Same kapelusze chwilę pogotować około 5 minut w osolonej wodzie z sokiem z cytryny.
- Nóżki drobno posiekać. Jajko zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię posiekane nóżki i jajko i podsmażyć. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać masło i bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć.
- Każdy kapelusz napełnić farszem. Następnie każdy kapelusz owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką.
- Przygotowane pieczarki piec w piekarniku 180.st.C z funkcją góra – dół, aż dość dobrze zarumieni się boczek. Około 20 minut, Smacznego.