Menu Zamknij

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem

Pieczarki otulone boczkiem idealne na imprezkę. Szybka i smaczna przystawka ze składników łatwo dostępnych i nie drogich. Pyszne danie dla miłośników pieczarek. Serdecznie zapraszam.

Pieczarki otulone boczkiem – składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżki bułki tartej
  • pół płaskiej łyżki masła
  • 10 plasterków boczku wędzonego surowego
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki otulone boczkiem – wykonanie:

  1. Z pieczarek wydrążyć nóżki. Same kapelusze chwilę pogotować około 5 minut w osolonej wodzie z sokiem z cytryny.
  2. Nóżki drobno posiekać. Jajko zetrzeć na tarce.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię posiekane nóżki i jajko i podsmażyć. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać masło i bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć.
  4. Każdy kapelusz napełnić farszem. Następnie każdy kapelusz owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką.
  5. Przygotowane pieczarki piec w piekarniku 180.st.C z funkcją góra – dół, aż dość dobrze zarumieni się boczek. Około 20 minut, Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *