Dziś proponuję Wam super pomysł na szybciutką, bezmięsną przekąskę. Pierwszy raz jadłam u córki, nigdy bym nie pomyślała ,że placuszki staną się Hitem w moim domu!!! Sycące i smaczne placuszki można podawać jako bezmięsny obiadek lub kolację. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można tęż podać z gęstą śmietanką ,ale niekoniecznie. Gorąco zachęcam do spróbowania, a zapewniam że to nie będzie ostatni raz.
Placki z młodej kapusty – składniki:
- połowę średniej młodej kapusty
- 1 nieduża cebula
- około 50 gram żółtego sera
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka wielkości M
- około 2 płaskie łyżki siekanego koperku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- mielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Placki z młodej kapusty – sposób wykonania:
- Z kapusty odrywamy pierwsze liście a następnie usuwamy głąb. Następnie pozostałe liście szatkujemy dość drobno.
- Poszatkowane liście wkładamy do większego naczynia i posypujemy solą. Mieszamy i lekko ugniatamy listki kapusty. Robimy to w celu, aby listki trochę zmiękły. Następnie odkładamy na około 15 minut.
- Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i również odłożyć na około 10 minut. Jeżeli ziemniaczki puściły wodę to należy ją delikatnie zlać, lecz uważając, aby nie wylać skrobi.
- Po tym czasie drobno siekamy obraną cebulkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Koperek siekamy.
- Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Do miski z kapustą dodajemy ziemniaki, ser czosnek, cebulę, posiekany koperek i 2 jajka. Wszystko mieszamy.
- Po tym czasie do smaku posypujemy pieprzem i dodajemy mąkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy z każdej strony do zrumienienia na niezbyt dużym płomieniu. Lepiej jest smażyć na mniejszym płomieniu, wtedy mamy pewność, że dosmażą się dobrze w środku. Z ilości składników zrobiłam 15 placuszków. Smacznego.