Dziś proponuję Wam przepyszną sałatkę na bazie kapusty pekińskiej i serem gouda. Wspaniała kompozycja warzyw z sosem czosnkowym daje sałatce niepowtarzalny smak. Szybko ,prosto i smacznie. Serdecznie zapraszam.
Sałatka na bazie kapusty pekińskiej- składniki:
- pół główki niedużej kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku konserwowego
- 1 nieduży ogórek zielony
- 1 papryka
- 100 g sera gouda
- 1 nieduża marchewka
- kilka pomidorków cherry
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
Sałatka na bazie kapusty pekińskiej – wykonanie:
- Na początek proponuję zrobić sos czosnkowy. W tym celu należy w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, Odstawić, aby smaki się przegryzły.
- Miękkie liście kapusty pekińskiej poszatkować. Przesypać do miski.
- Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. Groszek również odsączyć i dodać .
- Ogórek kroimy w półplasterki i dodajemy do sałatki.
- Z papryki wydrążamy gniazdo i kroimy w drobniutką kosteczkę.
- Ser kroimy w drobną kosteczkę.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
- Małe pomidorki dodałam w całości, ale można też pociąć na ćwiartki.
- Wszystko razem mieszamy , dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Na koniec dodajemy sos czosnkowy i ponownie mieszamy. Smacznego.