Menu Zamknij

Sałatka na bazie kapusty pekińskiej z serem gouda i sosem czosnkowym

Dziś proponuję Wam przepyszną sałatkę na bazie kapusty pekińskiej i serem gouda. Wspaniała kompozycja warzyw z sosem czosnkowym daje sałatce niepowtarzalny smak. Szybko ,prosto i smacznie. Serdecznie zapraszam.

Sałatka na bazie kapusty pekińskiej- składniki:

  • pół główki niedużej kapusty pekińskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 1 papryka
  • 100 g sera gouda
  • 1 nieduża marchewka
  • kilka pomidorków cherry
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 ziół prowansalskich lub ziół do sałatek

Sałatka na bazie kapusty pekińskiej – wykonanie:

  1. Na początek proponuję zrobić sos czosnkowy. W tym celu należy w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, Odstawić, aby smaki się przegryzły.
  2. Miękkie liście kapusty pekińskiej poszatkować. Przesypać do miski.
  3. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. Groszek również odsączyć i dodać .
  4. Ogórek kroimy w półplasterki i dodajemy do sałatki.
  5. Z papryki wydrążamy gniazdo i kroimy w drobniutką kosteczkę.
  6. Ser kroimy w drobną kosteczkę.
  7. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
  8. Małe pomidorki dodałam w całości, ale można też pociąć na ćwiartki.
  9. Wszystko razem mieszamy , dodajemy sól i pieprz do smaku.
  10. Na koniec dodajemy sos czosnkowy i ponownie mieszamy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *