Smaczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Robi się ją bardzo szybko i zapewniam, ze z dodatkiem takiej przystawki obiadek będzie jeszcze większą pokusą.
Składniki:
- ok. 300 g liści młodej kapusty (pół główki, bez głąba)
- 2 średnie marchewki
- 2 czubate łyżki majonezu
- sok z cytryny do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Młodą kapustę poszatkować dość drobno. Odstawić na około 15 minut , aby trochę zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Gdy kapusta trochę zmięknie dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
- Szczypiorek posiekać. Dodać do kapusty. Wszystko razem wymieszać, a następnie skropić cytryną do smaku.
- Na koniec dodać jeszcze wg. uznania sól i pieprz.