Menu Zamknij

Surówka z młodej kapusty i marchewki

Smaczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Robi się ją bardzo szybko i zapewniam, ze z dodatkiem takiej przystawki obiadek będzie jeszcze większą pokusą.

Składniki:

  • ok. 300 g liści młodej kapusty (pół główki, bez głąba)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Młodą kapustę poszatkować dość drobno. Odstawić na około 15 minut , aby trochę zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Gdy kapusta trochę zmięknie dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
  3. Szczypiorek posiekać. Dodać do kapusty. Wszystko razem wymieszać, a następnie skropić cytryną do smaku.
  4. Na koniec dodać jeszcze wg. uznania sól i pieprz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *