Menu Zamknij

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to jedna z prostszych do zrobienia sałatek. Kilka prostych składników w sałatce tworzy przepyszną kompozycję smaku. Ta sałatka sprawdzi się na każdej imprezce. Dla mnie to królowa przyjęć. Carpaccio z buraka przyciąga smakiem, wyglądem i na pewno zaskoczy nie jednego gościa! Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.

Carpaccio z buraka – składniki:

  • 3 średnie buraczki
  • 120 g sera feta
  • 1 garść siekanych pistacji
  • garść rukoli

SKLADNIKI NA SOS WINEGRET:

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • można też dodać łyżeczkę miodu i musztardy ,ale to wg. uznania

Carpaccio z buraka – wykonanie:

  1. Buraczki myjemy. Pozostawiamy w skórce.
  2. Każdy buraczek owijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Najlepiej, aby buraczki miały tą samą wielkość, ponieważ wtedy się równo upieką.
  3. Buraczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 1 godziny.
  4. Ostudzone już buraczki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
  5. Buraczki układamy na dość dużym talerzu. Ser feta kruszymy i rozrzucamy na buraczkach.
  6. Następnie carpaccio posypujemy rucolą a na koniec posypujemy pistacje.
  7. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą oraz dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku. Można też dodać do sosu trochę miodu i musztardy, tak jak wyżej pisałam.
  8. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę carpaccio. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *