Carpaccio z buraka to jedna z prostszych do zrobienia sałatek. Kilka prostych składników w sałatce tworzy przepyszną kompozycję smaku. Ta sałatka sprawdzi się na każdej imprezce. Dla mnie to królowa przyjęć. Carpaccio z buraka przyciąga smakiem, wyglądem i na pewno zaskoczy nie jednego gościa! Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.
Carpaccio z buraka – składniki:
- 3 średnie buraczki
- 120 g sera feta
- 1 garść siekanych pistacji
- garść rukoli
SKLADNIKI NA SOS WINEGRET:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- można też dodać łyżeczkę miodu i musztardy ,ale to wg. uznania
Carpaccio z buraka – wykonanie:
- Buraczki myjemy. Pozostawiamy w skórce.
- Każdy buraczek owijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Najlepiej, aby buraczki miały tą samą wielkość, ponieważ wtedy się równo upieką.
- Buraczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 1 godziny.
- Ostudzone już buraczki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
- Buraczki układamy na dość dużym talerzu. Ser feta kruszymy i rozrzucamy na buraczkach.
- Następnie carpaccio posypujemy rucolą a na koniec posypujemy pistacje.
- Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą oraz dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku. Można też dodać do sosu trochę miodu i musztardy, tak jak wyżej pisałam.
- Przygotowanym sosem polewamy sałatkę carpaccio. Smacznego.
