Sałatka grecka idealna jako dodatek do prawie wszystkich potraw. Do obiadu mięsnego, rybnego jak i również do grilla. Klasyczna lekka sałatka ze świeżych warzyw. Pożywna, a zarazem bardzo smaczna. Zapraszam do wypróbowania.
Sałatka grecka – składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- pół średniej cebuli czerwonej
- 200 g sera sałatkowego greckiego
- 1 marchewka
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sałatka grecka – wykonanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
- Mix sałat szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kosteczkę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o mniejszych oczkach.
- Pomidorki kroimy na połówki lub w całości, jak wolimy.
- Czarne Oliwki również kroimy na połówki.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę lub można w piórka,
- Wszystkie składniki delikatnie przekładamy do miski.
- Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
- Do sałatki dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Sałatkę polewamy przygotowanym sosem przed podaniem. Smacznego.