Menu Zamknij

Sałatka grecka

Sałatka grecka idealna jako dodatek do prawie wszystkich potraw. Do obiadu mięsnego, rybnego jak i również do grilla. Klasyczna lekka sałatka ze świeżych warzyw. Pożywna, a zarazem bardzo smaczna. Zapraszam do wypróbowania.

Sałatka grecka – składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • pół średniej cebuli czerwonej
  • 200 g sera sałatkowego greckiego
  • 1 marchewka

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka grecka – wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Mix sałat szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kosteczkę.
  3. Marchewkę ścieramy na tarce o mniejszych oczkach.
  4. Pomidorki kroimy na połówki lub w całości, jak wolimy.
  5. Czarne Oliwki również kroimy na połówki.
  6. Cebulkę kroimy w kosteczkę lub można w piórka,
  7. Wszystkie składniki delikatnie przekładamy do miski.
  8. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
  9. Do sałatki dodajemy sól i pieprz do smaku.
  10. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem przed podaniem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *