Przepyszna sałatka, której u mnie nie brakuje przez cały rok. To jedna ze smacznejszych moich sałatek na zimę. Prosta i niedroga, a zarazem bardzo smaczna. Świetna, łagodna zalewa daje jej przepyszny smak. W mojej spiżarni nigdy nie brakuje tej sałatki. Sałatka na zimę jest niezastąpiona do różnych dań obiadowych. Stanowi również jako świetny dodatek do kanapek a nawet jako pyszna przekąska. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Sałatka grecka – składniki:
- 3 kg ogórków
- 4 większe papryki
- 4 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 6 średnich cebul (około 700 g)
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 300 ml octu
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 listki laurowe
- 2 łyżk gorczycy
- 2 płaskie łyżki soli
Sałatka grecka – sposób wykonania:
- Ogórki scieramy w plasterki. Najlepiej zrobić to na tarce. Ja robiłam tarką karbowaną, wtedy sałatka lepiej się prezentuje a przy tym bardziej smakuje.
- Marchewkę zcieramy na tarce o grubszych oczkach.
- Paprykę pokroić w paseczki.
- Cebulę pokroić w półplasterki.
- Potarte warzywa na sałatkę przekładamy do mski i mieszamy.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć to chwilkę jeszcze gotujemy. (Około 2 minuty. na sałatkę mieszamy w misce. Następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy. Od wrzenia wody gotujemy około 10 minut.