Menu Zamknij

Sałatka grecka

Przepyszna sałatka, której u mnie nie brakuje przez cały rok. To jedna ze smacznejszych moich sałatek na zimę. Prosta i niedroga, a zarazem bardzo smaczna. Świetna, łagodna zalewa daje jej przepyszny smak. W mojej spiżarni nigdy nie brakuje tej sałatki. Sałatka na zimę jest niezastąpiona do różnych dań obiadowych. Stanowi również jako świetny dodatek do kanapek a nawet jako pyszna przekąska. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

Sałatka grecka – składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 4 większe papryki
  • 4 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 średnich cebul (około 700 g)

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml octu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżk gorczycy
  • 2 płaskie łyżki soli

Sałatka grecka – sposób wykonania:

  1. Ogórki scieramy w plasterki. Najlepiej zrobić to na tarce. Ja robiłam tarką karbowaną, wtedy sałatka lepiej się prezentuje a przy tym bardziej smakuje.
  2. Marchewkę zcieramy na tarce o grubszych oczkach.
  3. Paprykę pokroić w paseczki.
  4. Cebulę pokroić w półplasterki.
  5. Potarte warzywa na sałatkę przekładamy do mski i mieszamy.
  6. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć to chwilkę jeszcze gotujemy. (Około 2 minuty. na sałatkę mieszamy w misce. Następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy. Od wrzenia wody gotujemy około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *