Menu Zamknij

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to świetny dodatek w postaci surówki do obiadku. Buraczki na ciepło bardzo smaczne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. U mnie w domku buraczki zasmażane to jedna z najlepszych przystawek do obiadu, wg. przepisu mojej mamci. Zapewniam Was, że z dodatkiem takiej przystawki obiadek będzie jeszcze większą pokusą. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

{wp_ad_camp_1]

Buraczki zasmażane składniki:

  • 600 gram buraczków ( 4-5 sztuk średnich)
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Buraczki zasmażane sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy większy garnek. Wrzucamy do niego umyte buraki, zalewamy wodą i solimy. . Gotujemy buraki w skórce, aż będą miękkie. Małe buraczki gotują się około godziny. Ważne jest, aby buraczki były tej samej wielkości, wtedy równo sie nam ugotują.
  2. Po ugotowaniu odrazu wyjmujemy je z garnka do lekkiego prestudzenia.
  3. Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  4. Cebulkęobieramy z łupinki i drobniutko siekamy.
  5. Następnie rozgrzewamy patelnie i topimy 2 łyżki masła smażymy cebulkę do zrumienienia. Do cebuki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Czekamy troszkę, aby mąka sie trochę zarumieniła.
  6. Dodajemy starte burazki i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli, pieprz i cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet winny.
  7. Buraczki ponownie mieszamy i dusimy chwilę około 2-3 minuty na patelni.
  8. Należy posmakować czy są dość słodko – kwaśne.
  9. Również uważamy z solą, aby nie dać zbyt dużo, ponieważ były gotowane w osolonej wodzie. To wg. uznania jak lubimy. Można też dodać cukier lub pieprz.
  10. Buraczki podajemy od razu, ciepłe. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *