Buraczki zasmażane to świetny dodatek w postaci surówki do obiadku. Buraczki na ciepło bardzo smaczne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. U mnie w domku buraczki zasmażane to jedna z najlepszych przystawek do obiadu, wg. przepisu mojej mamci. Zapewniam Was, że z dodatkiem takiej przystawki obiadek będzie jeszcze większą pokusą. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
{wp_ad_camp_1]
Buraczki zasmażane składniki:
- 600 gram buraczków ( 4-5 sztuk średnich)
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Buraczki zasmażane sposób wykonania:
- Przygotowujemy większy garnek. Wrzucamy do niego umyte buraki, zalewamy wodą i solimy. . Gotujemy buraki w skórce, aż będą miękkie. Małe buraczki gotują się około godziny. Ważne jest, aby buraczki były tej samej wielkości, wtedy równo sie nam ugotują.
- Po ugotowaniu odrazu wyjmujemy je z garnka do lekkiego prestudzenia.
- Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Cebulkęobieramy z łupinki i drobniutko siekamy.
- Następnie rozgrzewamy patelnie i topimy 2 łyżki masła smażymy cebulkę do zrumienienia. Do cebuki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Czekamy troszkę, aby mąka sie trochę zarumieniła.
- Dodajemy starte burazki i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli, pieprz i cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet winny.
- Buraczki ponownie mieszamy i dusimy chwilę około 2-3 minuty na patelni.
- Należy posmakować czy są dość słodko – kwaśne.
- Również uważamy z solą, aby nie dać zbyt dużo, ponieważ były gotowane w osolonej wodzie. To wg. uznania jak lubimy. Można też dodać cukier lub pieprz.
- Buraczki podajemy od razu, ciepłe. Smacznego.