Ciasto Alpejska kostka to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, bogate w pyszne warstwy kremu przełamane nutą lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego. Wilgotne i mięciutkie. Dodatek dżemu słodko – kwaśnego sprawia,że ciasto ma niesamowicie pyszny posmak rozpływający się w ustach. Zapraszam do wypróbowania.
Alpejska kostka – składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao gorzkie
Krem kajmakowy:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 180 gram masła
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 150 gram orzeszków ziemnych wyłuskanych niesolonych
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Alpejska kostka – sposób wykonania:
- Przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier . Następnie dodajemy żółtko po żółtku dalej ubijając. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
- Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy gorzkie kakao. Mieszamy.
- Wymieszaną mąkę z kakao stopniowo dodajemy do masy jajecznej i dejkatnie mieszamy drewnaną łyżką do połączenia składników.
- Całość wylewamy do blaszki o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 20-25 minut. (funkcja góra – dół bez termoobiegu )Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
- Następnie przygotowujemy krem kajmakowy. Miękkie masło przekładamy do misy miksera i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy wsypujemy małą garść orzeszków i ponownie mieszamy. Gotową odstwić.
- Przygotowujemy krem śmietanowy. W tym celu schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w misie miksera. Pod koniec dodajemy cukier puder i łyka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wsypujemy odrobinę orzeszków i mieszamy.
- Na upieczonym biszkopcie smarujemy równo dżem porzeczkowy. Na dżem rozprowadzamy krem kajmakowy. Na krem kajmakowy wykladamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy na tarce ( wkładce) do wiorek. Wierzch ciasta posypujemy startą czekolada i orzeszkami. Smacznego