Menu Zamknij

Alpejska kostka

Ciasto Alpejska kostka to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, bogate w pyszne warstwy kremu przełamane nutą lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego. Wilgotne i mięciutkie. Dodatek dżemu słodko – kwaśnego sprawia,że ciasto ma niesamowicie pyszny posmak rozpływający się w ustach. Zapraszam do wypróbowania.

Alpejska kostka – składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao gorzkie

Krem kajmakowy:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 180 gram masła

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 150 gram orzeszków ziemnych wyłuskanych niesolonych
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Alpejska kostka – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier . Następnie dodajemy żółtko po żółtku dalej ubijając. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
  2. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy gorzkie kakao. Mieszamy.
  3. Wymieszaną mąkę z kakao stopniowo dodajemy do masy jajecznej i dejkatnie mieszamy drewnaną łyżką do połączenia składników.
  4. Całość wylewamy do blaszki o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 20-25 minut. (funkcja góra – dół bez termoobiegu )Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
  5. Następnie przygotowujemy krem kajmakowy. Miękkie masło przekładamy do misy miksera i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy wsypujemy małą garść orzeszków i ponownie mieszamy. Gotową odstwić.
  6. Przygotowujemy krem śmietanowy. W tym celu schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w misie miksera. Pod koniec dodajemy cukier puder i łyka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wsypujemy odrobinę orzeszków i mieszamy.
  7. Na upieczonym biszkopcie smarujemy równo dżem porzeczkowy. Na dżem rozprowadzamy krem kajmakowy. Na krem kajmakowy wykladamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy na tarce ( wkładce) do wiorek. Wierzch ciasta posypujemy startą czekolada i orzeszkami. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *