Menu Zamknij

Ciasto Rafaello

Zapraszam na pyszne ciasto kokosowe na puszystym biszkopcie. Ciasto rafaello z delikatnym kremem, który świetnie komponuje z całością. Smakiem powala każdego smakosza kokosu ale i nie tylko. Serdecznie polecam Wam ten prosty i sprawdzony przepis, który na pewno zagości na długo.

Ciasto Rafaello – składniki na biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa – skladniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka Kasi do pieczenia -250 G
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/5 łyżki cukru
  • 150 gram wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki Kasi do pieczenia

Ciasto Rafaello – wykonanie:

  1. Białka oddzielamy od zoltek. Do Alek dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Przed samym końcem ubijania dodajemy stopniowo łyżką po łyżeczce cukru cały czas miksując. Następnie nie przerywając oddajemy po kolei żółtka. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy jajecznej. Chwilę mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia składników.
  2. Przygotowujemy blaszkę o wym. 26x24cm. Wykładam papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 160 śr. C I pieczemy biszkopt około 30-35 minut z funkcją góra – dół (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy go wzdłuż na 2 płaty.
  3. Nwstępnie przygotowujemy masę budyniową. Z litra mleka odlewamy 700ml. Dodajemy cukier i olejek waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia.
  4. Do pozostałego 300 ml mleka wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.
  5. Do gotującego 700ml mleka wla 300 ml mleka wymieszanego z mąką. Na małym ogniu dość energicznie mieszając zagotowujemy. Ugotowany budyń studzimy.
  6. Kostkę Kasi ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy łyżką po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy tak długo, aż składniki się dobrze połączą w jednolitą gładką masę.
  7. Krem rizdzielamy na 2 porcje ( 2/3 kremu i 1/3kremu)
  8. Do większej części wysypujemy 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy.
  9. Napierwszym płacie biszkoptowym rozsmarowujemy większą część kremu z kokosem . Na krem nakładamy drugi płat biszkoptowy. Smarujemy mniejszą częścią kremu.
  10. W rondelku rozpuszczamy 1,5 łyżki Kasi do pieczenia dodajemy 1,5 łyżki cukru i pozostałe wiórki kokosowe. Mieszamy do lekkiego zrumienienia
  11. Zrumieniony kokos wykładamy na wierzch ciasta.
  12. Na koniec ciasto przekładamy dom lodówki celem chłodzenia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *