Zapraszam na pyszne ciasto kokosowe na puszystym biszkopcie. Ciasto rafaello z delikatnym kremem, który świetnie komponuje z całością. Smakiem powala każdego smakosza kokosu ale i nie tylko. Serdecznie polecam Wam ten prosty i sprawdzony przepis, który na pewno zagości na długo.
Ciasto Rafaello – składniki na biszkopt:
- 4 jajka rozmiar M
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa – skladniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka Kasi do pieczenia -250 G
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Dodatkowo:
- 1/5 łyżki cukru
- 150 gram wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki Kasi do pieczenia
Ciasto Rafaello – wykonanie:
- Białka oddzielamy od zoltek. Do Alek dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Przed samym końcem ubijania dodajemy stopniowo łyżką po łyżeczce cukru cały czas miksując. Następnie nie przerywając oddajemy po kolei żółtka. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy jajecznej. Chwilę mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia składników.
- Przygotowujemy blaszkę o wym. 26x24cm. Wykładam papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 160 śr. C I pieczemy biszkopt około 30-35 minut z funkcją góra – dół (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy go wzdłuż na 2 płaty.
- Nwstępnie przygotowujemy masę budyniową. Z litra mleka odlewamy 700ml. Dodajemy cukier i olejek waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia.
- Do pozostałego 300 ml mleka wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.
- Do gotującego 700ml mleka wla 300 ml mleka wymieszanego z mąką. Na małym ogniu dość energicznie mieszając zagotowujemy. Ugotowany budyń studzimy.
- Kostkę Kasi ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy łyżką po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy tak długo, aż składniki się dobrze połączą w jednolitą gładką masę.
- Krem rizdzielamy na 2 porcje ( 2/3 kremu i 1/3kremu)
- Do większej części wysypujemy 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy.
- Napierwszym płacie biszkoptowym rozsmarowujemy większą część kremu z kokosem . Na krem nakładamy drugi płat biszkoptowy. Smarujemy mniejszą częścią kremu.
- W rondelku rozpuszczamy 1,5 łyżki Kasi do pieczenia dodajemy 1,5 łyżki cukru i pozostałe wiórki kokosowe. Mieszamy do lekkiego zrumienienia
- Zrumieniony kokos wykładamy na wierzch ciasta.
- Na koniec ciasto przekładamy dom lodówki celem chłodzenia. Smacznego.