Menu Zamknij

Ciasto santoska

Przepyszne ciasto na spodzie ciasta kruhego, bogate w niesamowicie pyszne warstwy, które są prawdziwym rajem dla podniebienia. Bardzo ładnie sie prezentuje, tak samo smakuje. Santoska świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawce. Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto Santoska – składniki:

Ciasto kruche:

  • 100 gram chłodnego masła z lodówki
  • 40 gram cukru
  • 180 gram mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 150 gram cukru
  • 200 gram włoskich orzechów
  • 100 gram kokosowych wiórków
  • 7 białek ( rozmiar M )
  • 1 zwykły wafelek orzechowy
  • 1 wafelek kokosowy ( oblany w białej czekoladzie)
  • odrobinka soli

Krem kakaowy:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 750 gram serka mascarpone
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy ( Np. Jakobs Cronat Gold )
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kawowego ( bez koniecznej potrzeby )

Ponadto :

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 gram )
  • kakao do obsypania

Ciasto Santoska – sposób wykonania:

Ciasto kruche:

  1. Mąkę łączyny z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do mąki. Wszystko razem siekamy nożem. Następnie dosypujemy cukier i wbijamy jajko. Dość szybki zagniatamy jednolite ciasto.
  2. Przygotowane ciasto kruche wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C z funkcją góra – dół.
  3. Blaszkę o wymiarach 23x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Spód blaszki wyłożyć cienko ciastem i piec w piekarniku około 15 minut do zrumienienia, Podpieczone studzimy.

Placek orzechowy:

  1. Połowę orzechów siekamy na kawałki, a pozostałą połowę mielimy w blenderze.
  2. Do misy miksera wbijamy białka dodając tylko odrobinkę soli. Ubijamy białka na wysokich obrotach na sztywno. Kolejno dodajemy cukier i ubijamy do powstania lsniącej konsystencjii. Następnie dodajemy do masy wiórki kokosowe, orzechy siekane i zmielone oraz pokrojone na małe kawałki wafelki.
  3. Całość delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy placek orzechowy w temp. 170 st,C około 30 minut. ( funkcja góra – dół ). Placek można sprawdzić suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Po upieczeniu placek studzimy.

Krem z serka mascarpone i śmietanki:

  1. Serek i śmietanka powinny być schłodzone. Do misy miksera wkładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone, kawę rozpuszczalną oraz cukier. Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta Santoska

  1. Na kruchym cieście równomiernie smarujemy mase kajmakowa. Masę lżej się smaruje, jeśli łyżkę moczyny co jakiś czas w gorącej wodzie.
  2. Na masie kajmakowej smarujemy delikatnie krem kawowy. ( Trochę kremu kawowego odkładamy około 1/3 do dekoracjii wierzchu ciasta, )
  3. Na krem kawowy nakładamy upieczony placek orzechowy. lekko dociskamy,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *