Menu Zamknij

Królewska kostka

Królewska kostka – przepyszne ciasto z wilgotnym, czekoladowym biszkoptem przełożonym delikatnym kremem rozpływającym się w ustach. Ciasto jest tak smaczne, ze chce się jeść więcej i więcej. Zapraszam do wypróbowania.

Krolewska kostka – skladniki:

Składniki na ciasto:

  • 150 gram masła
  • 140 gram mąki
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 200 gram cukru
  • 20 gram ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jajek

Skladniki nam krem :

  • 250 gram serka mascarpone
  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie pasty waniliowej spożywczej 20 gram
  • 60 gram cukru pudru

Składniki na poncz :

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 150 ml wody

Skladniki do dekoracji na wierzch:

  • 100 gram czekolady białej
  • 100 gram czekolady mlecznej

Królewska kostka – sposób wykonania:

  1. Do ciasta używamy blaszki o wym. 24×30 cm.
  2. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu i pozostawiamy do przestudzenia. W naczyniu miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na delikatną, gładką konsystencję. Do utartego masła z cukrem dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy same żółtka po kolei i miksujemy.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy. Połączona mąkę z proszkiem wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Oddzielone białka od żółtej ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką.
  4. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wystawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st.C około 55 – 60 minut z funkcją góra -dół.
  5. Upieczone ciasto zostawiamy na 15 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. Całkowicie ostudzone e ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 cienkie płaty. Śmietankę kremówkę chłodzimy w lodówce.
  6. Wszystkie składniki na krem delikatnie miksujemy do połączenia się składników i uzyskania kremowej masy.
  7. Składniki na poncz łączymy.
  8. Pierwszy czekoladowy płat nasączamy. Krem dzielimy na 3 porcje. Na pierwszy nasączony płat nakładamy równomiernie pierwszą część kremu. Przykrywamy drugim płatem, który również nasączamy i nakładamy drugą część kremu. Z trzecim płatem robimy tak samo. Czekoladę białą i mleczną ścieramy na większych oczkach. Na samym wierzchu ciasta posypujemy na przemian startymi czekoladkami. SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *