Królewska kostka – przepyszne ciasto z wilgotnym, czekoladowym biszkoptem przełożonym delikatnym kremem rozpływającym się w ustach. Ciasto jest tak smaczne, ze chce się jeść więcej i więcej. Zapraszam do wypróbowania.
Krolewska kostka – skladniki:
Składniki na ciasto:
- 150 gram masła
- 140 gram mąki
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 200 gram cukru
- 20 gram ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jajek
Skladniki nam krem :
- 250 gram serka mascarpone
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie pasty waniliowej spożywczej 20 gram
- 60 gram cukru pudru
Składniki na poncz :
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 150 ml wody
Skladniki do dekoracji na wierzch:
- 100 gram czekolady białej
- 100 gram czekolady mlecznej
Królewska kostka – sposób wykonania:
- Do ciasta używamy blaszki o wym. 24×30 cm.
- Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu i pozostawiamy do przestudzenia. W naczyniu miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na delikatną, gładką konsystencję. Do utartego masła z cukrem dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy same żółtka po kolei i miksujemy.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy. Połączona mąkę z proszkiem wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Oddzielone białka od żółtej ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wystawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st.C około 55 – 60 minut z funkcją góra -dół.
- Upieczone ciasto zostawiamy na 15 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. Całkowicie ostudzone e ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 cienkie płaty. Śmietankę kremówkę chłodzimy w lodówce.
- Wszystkie składniki na krem delikatnie miksujemy do połączenia się składników i uzyskania kremowej masy.
- Składniki na poncz łączymy.
- Pierwszy czekoladowy płat nasączamy. Krem dzielimy na 3 porcje. Na pierwszy nasączony płat nakładamy równomiernie pierwszą część kremu. Przykrywamy drugim płatem, który również nasączamy i nakładamy drugą część kremu. Z trzecim płatem robimy tak samo. Czekoladę białą i mleczną ścieramy na większych oczkach. Na samym wierzchu ciasta posypujemy na przemian startymi czekoladkami. SMACZNEGO.