Menu Zamknij

Królewska kostka

Królewska kostka – przepyszne ciasto z wilgotnym, czekoladowym biszkoptem przełożonym delikatnym kremem rozpływającym się w ustach. Ciasto jest tak smaczne, ze chce się jeść więcej i więcej. Zapraszam do wypróbowania.

Krolewska kostka – skladniki:

Składniki na ciasto:

  • 150 gram masła
  • 140 gram mąki
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 200 gram cukru
  • 20 gram ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jajek

Skladniki nam krem :

  • 250 gram serka mascarpone
  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie pasty waniliowej spożywczej 20 gram
  • 60 gram cukru pudru

Składniki na poncz :

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 150 ml wody

Skladniki do dekoracji na wierzch:

  • 100 gram czekolady białej
  • 100 gram czekolady mlecznej

Królewska kostka – sposób wykonania:

  1. Do ciasta używamy blaszki o wym. 24×30 cm.
  2. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu i pozostawiamy do przestudzenia. W naczyniu miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na delikatną, gładką konsystencję. Do utartego masła z cukrem dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy same żółtka po kolei i miksujemy.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy. Połączona mąkę z proszkiem wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Oddzielone białka od żółtej ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką.
  4. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wystawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st.C około 55 – 60 minut z funkcją góra -dół.
  5. Upieczone ciasto zostawiamy na 15 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. Całkowicie ostudzone e ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 cienkie płaty. Śmietankę kremówkę chłodzimy w lodówce.
  6. Wszystkie składniki na krem delikatnie miksujemy do połączenia się składników i uzyskania kremowej masy.
  7. Składniki na poncz łączymy.
  8. Pierwszy czekoladowy płat nasączamy. Krem dzielimy na 3 porcje. Na pierwszy nasączony płat nakładamy równomiernie pierwszą część kremu. Przykrywamy drugim płatem, który również nasączamy i nakładamy drugą część kremu. Z trzecim płatem robimy tak samo. Czekoladę białą i mleczną ścieramy na większych oczkach. Na samym wierzchu ciasta posypujemy na przemian startymi czekoladkami. SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *