Menu Zamknij

Placki z twarogu i kaszy manny

Zapraszam dziś na świetną przekąskę w postaci placuszków z twarogiem i kaszy manny. Uwielbiane nie tylko przez dzieci. Takie placuszki to rewelacyjny pomysł na śniadanie, podwieczorek a nawet szybki obiadek dla rodzinki. Placuszki mimo swojej prostoty wykonania są naprawdę smaczne. Można je serwowac z ulubionym dżemem. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

PLacki z twarogu i kaszy manny – składniki na ok. 6 placków :

  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • olej

PLacki z kaszy manny i twarogu – wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy bo widelcem.
  2. Białka oddzielamy od źółtek. Do miseczki z rozgniecionym twarogiem wkładamy źółtka, cukier waniliowy, cukier zwykły i 4 łyżki kaszy manny. Całość pozostawiamy na około 10minut.
  3. Do białek wysypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Ubitą pianę mieszamy z masą twarogową.
  4. Na gorącą patelnię z olejem nakładamy placki. Na każdy placek po jednej czubatej łyźce. Smaźymy z każdej strony na rumiany kolor. Placuszki najlepiej obracać płaską łopatką. Smażymy na niedużym ogniu. Usmażone placki najlepiej kłaść na reczniczek papierowy, by ociekły z tłuszczu.
  5. Pludzki podajemy z ulubionym dżemem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *