Zapraszam dziś na świetną przekąskę w postaci placuszków z twarogiem i kaszy manny. Uwielbiane nie tylko przez dzieci. Takie placuszki to rewelacyjny pomysł na śniadanie, podwieczorek a nawet szybki obiadek dla rodzinki. Placuszki mimo swojej prostoty wykonania są naprawdę smaczne. Można je serwowac z ulubionym dżemem. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
PLacki z twarogu i kaszy manny – składniki na ok. 6 placków :
- 2 jajka rozmiar M
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru zwykłego
- 250 gram twarogu półtłustego
- 4 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
- olej
PLacki z kaszy manny i twarogu – wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy bo widelcem.
- Białka oddzielamy od źółtek. Do miseczki z rozgniecionym twarogiem wkładamy źółtka, cukier waniliowy, cukier zwykły i 4 łyżki kaszy manny. Całość pozostawiamy na około 10minut.
- Do białek wysypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Ubitą pianę mieszamy z masą twarogową.
- Na gorącą patelnię z olejem nakładamy placki. Na każdy placek po jednej czubatej łyźce. Smaźymy z każdej strony na rumiany kolor. Placuszki najlepiej obracać płaską łopatką. Smażymy na niedużym ogniu. Usmażone placki najlepiej kłaść na reczniczek papierowy, by ociekły z tłuszczu.
- Pludzki podajemy z ulubionym dżemem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.