Dziś mam świetna propozycję na przepyszne śledzie po szlachecku. Dla smakoszy śledzi i nie tylko. Fajne połączenie a’la matias. Sos z marynowanym grzybami daje smaczny, niepowtarzalny smak. Świetna przekąska na Święta Bożego Narodzenia jak i inne okazje. Serdecznie zapraszam do mojego sprawdzonego przepisu.
Śledzie po szlachecku -składniki:
- 4 ogórki konserwowe średniej wielkości
- 5 filetów śledziowych ( a’la matias w oleju )
- 1 mała cebulka
- 2 jaja
- pół słoiczka marynowanych grzybków ( tak około 60 gram po wylaniu zalewy )
- 1 łyżka siekanej pietruszki ( czubata )
- pół łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżka majonezu
Śledzie po szlachecku – sposób wykonania:
- Śledzie odsączamy z oleju i moczymy je w miseczce około 1,5 godziny. Śledzie najlepiej posmakować, by sprawdzić czy są jeszcze mocno słone. W razie potrzeby moczymy dluzej.
- Po tym czasie osuszamy rybę reczniczkiem kuchennym. Następnie filety śledziowe kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy w niedużą kosteczkę.
- Grzybki odsączamy i drobno kroimy.
- Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę.
- Cebulę siekamy bardzo drobniutko.
- Natkę pietruszki również siekamy.
- Do większej miseczki przekładamy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy majonez, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się dobrze przegryzly