Menu Zamknij

Śledzie po szlachecku

Dziś mam świetna propozycję na przepyszne śledzie po szlachecku. Dla smakoszy śledzi i nie tylko. Fajne połączenie a’la matias. Sos z marynowanym grzybami daje smaczny, niepowtarzalny smak. Świetna przekąska na Święta Bożego Narodzenia jak i inne okazje. Serdecznie zapraszam do mojego sprawdzonego przepisu.

Śledzie po szlachecku -składniki:

  • 4 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 5 filetów śledziowych ( a’la matias w oleju )
  • 1 mała cebulka
  • 2 jaja
  • pół słoiczka marynowanych grzybków ( tak około 60 gram po wylaniu zalewy )
  • 1 łyżka siekanej pietruszki ( czubata )
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka majonezu

Śledzie po szlachecku – sposób wykonania:

  1. Śledzie odsączamy z oleju i moczymy je w miseczce około 1,5 godziny. Śledzie najlepiej posmakować, by sprawdzić czy są jeszcze mocno słone. W razie potrzeby moczymy dluzej.
  2. Po tym czasie osuszamy rybę reczniczkiem kuchennym. Następnie filety śledziowe kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
  3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w niedużą kosteczkę.
  4. Grzybki odsączamy i drobno kroimy.
  5. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę.
  6. Cebulę siekamy bardzo drobniutko.
  7. Natkę pietruszki również siekamy.
  8. Do większej miseczki przekładamy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy majonez, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się dobrze przegryzly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *