Menu Zamknij

Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną i cebulką. Bardzo smaczne i aromatyczne. Lekko słony śledź z dodatkiem słodkiego posmaku żurawiny daje prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Pierwszy raz poczęstowała mnie córka. Jadłam i sama nie wierzyłam ,że takie pyszne. Zapraszam do przepisu.

Śledzie z żurawiną – składniki:

  • 350 gram płatów śledziowych ala Matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju)
  • 1 mała czerwona cebulką
  • 1 mała cebula biała
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • 1 laurowy liść
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • olej rzepakowy potrzebny do zalania śledzi w słoiczku ( użyłam trochę więcej niż szklankę )

Śledzie z żurawiną – sposób wykonania:

  1. Śledzie opłukałam pod bieżącą wodą. Przełożyłam do pojemnika i zalałam zimną wodą. Moczyłam w pojemniczku około 2 godziny z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakowałam . Moczyłam jeszcze chwilę. Zależy jak kto lubi bardziej czy mniej slone.
  2. Następnie osuszyłam rybę recznikiem kuchennym. Fileciki pokroiłam na paseczki o boku 2 cm.
  3. Żurawinę zalałam gorąca wodą i zostawiłam do namoczenia. Namoczoną osuszyłam ręcznikiem kuchennym.
  4. Pokrojone kostki śledzi ułożyłam w miseczce, dodałam ocet i delikatnie wymieszałam. W occie trzymałam kosteczki śledzi około 15 minut. W międzyczasie co jakiś czas przemierzałam, aby dobrze śledzie naszły octem. Po tym czasie wylałam ocet.
  5. Obie cebulę pokroiłam na piórka. Z pomocą sitka przelałam cebulę wrzątkiem, a następnie osuszyłam reczniczkiem
  6. Śledzie przełożyłam do naczynia że szczelną przykrywką. Na dole ułożyłam połowę piórek cebuli, następnie włożyłam kosteczki śledzi. Śledzie posypałam mielonym pieprzem. Na śledziach posypałam żurawinę i ponownie cebulkę. Na koniec jeszcze raz cebulkę, śledzie, pieprz, żurawinę.
  7. Układając warstwy w środki wkładałam liść laurowy i ziele angielskie. Na samej górze zawsze żeby była ułożona cebulką.
  8. Całość zalałam olejem. U mnie to tak wyszło trochę więcej niż szklanka.
  9. Tak przygotowane szczelnie zamknęłam i pozostawiłam do drugiego dnia. Fajnie się przegryzły. Śledzie tak przygotowane można przechować w lodówce 5-7 dni. Smacznego.
  10. Polecam ten przepis, ponieważ tak przygotowane śledzie są bardzo, bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *