Śledzie z żurawiną i cebulką. Bardzo smaczne i aromatyczne. Lekko słony śledź z dodatkiem słodkiego posmaku żurawiny daje prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Pierwszy raz poczęstowała mnie córka. Jadłam i sama nie wierzyłam ,że takie pyszne. Zapraszam do przepisu.
Śledzie z żurawiną – składniki:
- 350 gram płatów śledziowych ala Matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju)
- 1 mała czerwona cebulką
- 1 mała cebula biała
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 1 laurowy liść
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny mielony do smaku
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- olej rzepakowy potrzebny do zalania śledzi w słoiczku ( użyłam trochę więcej niż szklankę )
Śledzie z żurawiną – sposób wykonania:
- Śledzie opłukałam pod bieżącą wodą. Przełożyłam do pojemnika i zalałam zimną wodą. Moczyłam w pojemniczku około 2 godziny z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakowałam . Moczyłam jeszcze chwilę. Zależy jak kto lubi bardziej czy mniej slone.
- Następnie osuszyłam rybę recznikiem kuchennym. Fileciki pokroiłam na paseczki o boku 2 cm.
- Żurawinę zalałam gorąca wodą i zostawiłam do namoczenia. Namoczoną osuszyłam ręcznikiem kuchennym.
- Pokrojone kostki śledzi ułożyłam w miseczce, dodałam ocet i delikatnie wymieszałam. W occie trzymałam kosteczki śledzi około 15 minut. W międzyczasie co jakiś czas przemierzałam, aby dobrze śledzie naszły octem. Po tym czasie wylałam ocet.
- Obie cebulę pokroiłam na piórka. Z pomocą sitka przelałam cebulę wrzątkiem, a następnie osuszyłam reczniczkiem
- Śledzie przełożyłam do naczynia że szczelną przykrywką. Na dole ułożyłam połowę piórek cebuli, następnie włożyłam kosteczki śledzi. Śledzie posypałam mielonym pieprzem. Na śledziach posypałam żurawinę i ponownie cebulkę. Na koniec jeszcze raz cebulkę, śledzie, pieprz, żurawinę.
- Układając warstwy w środki wkładałam liść laurowy i ziele angielskie. Na samej górze zawsze żeby była ułożona cebulką.
- Całość zalałam olejem. U mnie to tak wyszło trochę więcej niż szklanka.
- Tak przygotowane szczelnie zamknęłam i pozostawiłam do drugiego dnia. Fajnie się przegryzły. Śledzie tak przygotowane można przechować w lodówce 5-7 dni. Smacznego.
- Polecam ten przepis, ponieważ tak przygotowane śledzie są bardzo, bardzo smaczne.