Menu Zamknij

Tradycyjna grochówka.

Zupa grochowa z grochu łuskanego z dodatkami, to ulubione danie obiadowe mojej rodzinki. Treściwa, pachąca wędzonką z dodatkiem kiełbaski. Najlepsza, ulubiona przypominająca smaki z dzieciństwa. Prosty przepis, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania.

Grochówka – składniki:

  • około 500 gram żeberek
  • 250 gram łuskanego grochu
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • mały kawałeczek selera
  • kawałek pora
  • 1 średnia cebulka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 gram kiełbasy np. śląska
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 4 ziemniaczki
  • olej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego

Grochówka – sposób wykonania:

  1. Groch myjemy. Przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. W tym czasie żeberka zalać 2 litrami wody i zagotować. Zbieramy nagromadzone szumowiny podczas gotowania.
  2. Zmiejszamy płomień, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę tak około 60 minut. W tym czasie groch zalewamy wodą i moczymy. (około 1 godzinę) Następnie groch płuczemy i wrzucamy do wywaru. Gotujemy dalej około 50 minut, aż groch będzie miękki. Mięso też powinno być miękkie.
  3. Po tym czasie solimy zupę. (1 płaska łyżeczka soli) Następnie mięso i przyprawy wyciągamy z wywaru.
  4. Marchewkę i pietruszkę oraz seler kroimy na kawałeczki. Pora kroimy w plasterki.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek również kroimy w kostkę o boku 0,5 cm.
  6. Ziemniaczki obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm.
  7. Na patelni bez tłuszczu wytapiamy boczek. Dokładamy kiełbaskę, ziemniaczki i cebulkę. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu do zrumienienia sie lekko kiełbasy i ziemniaków. Można wlac trochę oleju, gdy tłuszczu jest zbyt mało.
  8. Całość z patelni dodajemy do zupy razem z pokrojonymi warzywami.
  9. Gotujemy jeszcze około30 minut, aż zmiękną warzywa.
  10. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy majeranek. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *