Zupa grochowa z grochu łuskanego z dodatkami, to ulubione danie obiadowe mojej rodzinki. Treściwa, pachąca wędzonką z dodatkiem kiełbaski. Najlepsza, ulubiona przypominająca smaki z dzieciństwa. Prosty przepis, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania.
Grochówka – składniki:
- około 500 gram żeberek
- 250 gram łuskanego grochu
- 1 pietruszka
- 2 średnie marchewki
- mały kawałeczek selera
- kawałek pora
- 1 średnia cebulka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 250 gram kiełbasy np. śląska
- 300 gram wędzonego boczku
- 4 ziemniaczki
- olej
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
Grochówka – sposób wykonania:
- Groch myjemy. Przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. W tym czasie żeberka zalać 2 litrami wody i zagotować. Zbieramy nagromadzone szumowiny podczas gotowania.
- Zmiejszamy płomień, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę tak około 60 minut. W tym czasie groch zalewamy wodą i moczymy. (około 1 godzinę) Następnie groch płuczemy i wrzucamy do wywaru. Gotujemy dalej około 50 minut, aż groch będzie miękki. Mięso też powinno być miękkie.
- Po tym czasie solimy zupę. (1 płaska łyżeczka soli) Następnie mięso i przyprawy wyciągamy z wywaru.
- Marchewkę i pietruszkę oraz seler kroimy na kawałeczki. Pora kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek również kroimy w kostkę o boku 0,5 cm.
- Ziemniaczki obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Na patelni bez tłuszczu wytapiamy boczek. Dokładamy kiełbaskę, ziemniaczki i cebulkę. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu do zrumienienia sie lekko kiełbasy i ziemniaków. Można wlac trochę oleju, gdy tłuszczu jest zbyt mało.
- Całość z patelni dodajemy do zupy razem z pokrojonymi warzywami.
- Gotujemy jeszcze około30 minut, aż zmiękną warzywa.
- Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy majeranek. Smacznego.