Ciasto Michałek- przepyszne ciasto warstwowe. Michałek przekładany kremami i dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne, no i ten posmak Michaszków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania.
Ciasto Michałek składniki:
Składniki na kakaowa masę do biszkoptu:
- 5 jajek rozmiar M
- 1,5 mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 3/4 szklanka oleju rzepakoweo
- 1/2 szklanki wody
- 5 płaskich łyzeczek kakao
- szczypta soli
Skladniki do nasączenia biszkoptu:
- 1/3 szklanki średnio zaparzonej herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
Skladniki na masę michalkową:
- 25 dag cukierków Michałków lub Michaszków
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny ( więcej niż płaskie , ale nie czubate)
- 2 łyżeczki alkoholu np. Adwokat ( można nie dodawać) Ja nie dałam bo robiłam ciasto dla wnuczek.
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( ja dałam Jacobs Cronat Gold + 1 łyżka gorącej wody)
Skladniki na krem śmietankowy:
- 560 ml śmietanki kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ( więcej jak płaskie)
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy ( 450 g), lub powidła
- 100 gram orzechów laskowych prażonych
- 100 gram czekolady mlecznej
Ciasto Michałek sposób wykonania:
- Przygotowujemy kakaowy biszkopt. Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, 180 ml oleju, 1 szklanke drobnego cukru i 30 g gorzkiego kakao. Całość mieszamy. Stawiamy na małym ogniu, mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę Następnie dodajemy cukier, zawsze po 1 lyzce i cały czas miksujemy. Po cukrze dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując aż żółtka się wchłona w masę.
- Nastepnie wlewamy przygotowana wcześniej masę kakaową i mieszamy drewnianą szpatułką.
- Mąkę przesiewamy wraz z sodą przez sito. Dodajemy do masy biszkoptowej i delikatnie mieszamy.
- Przygotowujemy blaszkę 25×36 i wlewamy ciasto. Grzejemy piekarnik do 180 st. C . (gora -dol) i pieczemy około 40 -45 minut. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
- Przygotowujemy poncz do nasączenia. Tym celu mieszamy herbatę z sokiem cytryny.
- Przygotowujemy krem michalkowy. Wszystkie składniki uszka być dobrze schłodzone. Michałki ( cukierki ) zetrzeć na dużych oczkach. Kawę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
- Śmietankę, serek mascarpone miksujemy na sztywny krem. Dodac rozpuszczona kawę i można alkohol ( nie trzeba ). Wymieszać i dodać starte cukierki. Ponownie wymieszać.
- Przygotowujemy krem śmietankowy. Do miski miksera wkładamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder i miksować krotko na jednolita masę.
- Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Nastepnie studzimy, tak aby była cały czas plynna. ( nie może gestnieć )
- Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyzka po łyzce kremu śmietankowego i cały czas mieszamy.
- Przygotowaną masę wrzucić do dużej miski z ubita wcześniej śmietanką z mascarpone. Calosc chwilę miksować.
- Składamy ciasto: W tym celu biszkopt przekrawamy na 2 podłużne blaty. Jeden wkładamy na dno blaszki i nasączamy go ponczem. Nasrepnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dzem wykladamy rowno krem michalkowy. Na krem michalkowy nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy ponczem. Nakladamy krem śmietankowy i równamy. Na wierzch wykladamy orzechy prażone oraz starta czekoladę. Wstawić ciasto do lodówki na parę godzin. Smacznego