Menu Zamknij

Krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami to świetny pomysł na smaczne danie na świąteczny stół. Panierowane, chrupiące naleśniki ze smacznym farszem to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis ten dostałam od córci. Dużo razy jadłam krokiety, ale ten przepis jest rewelacyjny. Zapraszam do wypróbowania.

Krokiety z kapusta i grzybami – składniki:

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • około 700 gram kiszonej kapusty
  • Około 300 gram pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olwia z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • mąka pszenna 400 gram
  • 4 jaja
  • 400 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 2 łyzki cukru
  • 4 łyżki oleju ( wlewamy do ciasta )
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO NALEŚNIKÓW :

  • 2 duze jajka
  • bułka tarta
  • olwia do smażenia

Krokiety z kapustą i grzybami – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy naleśniki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wbijamy 2 całe jajka. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy szczyptę soli, 4 łyżki oleju, mleko i wodę. Ciasto miksujemy, aż składniki się polączą i powstanie jednolita konsystencja. Można też użyć trzepaczki do jajek.
  2. Dobrze zmiksowane ciasto zostawić na około 30 minut aby odpoczęło.
  3. Po tym czasie patelnie rozgrzewamy na mniejszym ogniu. Placki dużo lepiej się pieką, gdy nagrzewać będziemy patelnię powoli. Nagrzana patelnię natłuszczamy delikatnie ręczniczkiem.
  4. Pamiętać należy, aby przed każdym smażeniem naleśnika zamieszać ciasto. Drewnianą chochelką nalewamy ciasto i smażymy z obu stron na rumiano.
  5. Cebulkę obieramy z łupinek i kroimy w kosteczkę. Grzyby kroimy w większe kawałeczki. A na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki. Nastepnie dorzucamy pieczarki i zwiększamy płomień. Smażymy do czasu zarumienienia.
  6. Kiszona kapustę trochę płuczemy i gotujemy z pokrywką około pół godziny. Nastepnie kapustę wyjmujemy i siekamy.
  7. Siekaną kapustę dodajemy do smażonych pieczarek, doprawiamy sosem sojowym i smażymy jeszcze około 15- 20 minut co chwilę mieszając. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  8. Przygotowany farsz nakładamy na brzeg naleśnika. Boki naleśnika złożyć do środka i zrolować naleśnik. Gotowy namaczamy w jajku i bułce tartej.
  9. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy do zarumienienia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *