Menu Zamknij

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska świetnie smakuje, a zarazem jest pożywna i kolorowa. Jeżeli spodziewacie się gości to taka salatka będzie świetną przekaską, ale również można przygotować na kolację lub w pudełeczko do pracy. Bardzo prosta i zaskakuje smakiem. Serdecznie polecam.

Sałatka meksykańska – składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 gram żółtego sera ( dałam gouda)
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasów
  • 1 mała czerwona cebula ok. 50 gram
  • 1 mały por ( tylko biala część- około 60 gram)
  • 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobinę papryki ostrej mielonej
  • trochę pietruszki do oprószenia

Sałatka meksykańska – wykonanie:

  1. Paprykę oczyszczamy z gniazda i kroimy w kosteczkę.
  2. Ser kroimy też w kostkę o boku około 0,5 cm.
  3. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę.
  4. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
  5. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy.
  6. Por kroimy w plasterki. Przekladamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą. Po około 10 sekundach przelewamy zimną wodą a następnie delikatnie osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  7. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miseczki dodajemy majonez lub jogurt oraz doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Mieszamy.
  8. Nastepnie przekladamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *