Menu Zamknij

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku – to świetna przekąska ze śledzi, dla smakoszy tych ryb i nie tylko. Słodko, lekko pikantne danie które sprawdzi się na świątecznym stole czy sylwestra. Również na co dzień. Przepis na to danie dostałam od koleżanki. Powiem szczerze, że nie jestem fanką ryb, ale w takiej wersji mi zasmakowały. Zachęcam do wypróbowania.

Śledzie po cygańsku – składniki:

  • 350 gram śledziowych filetow w oleju solonych ( 4- 5 sztuk )
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 większa biala cebula
  • 2 czubate łyżki delikatesowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki zwykłego cukru
  • pół łyżeczki papryki slodkiej
  • odrobina papryki słodkiej
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 4/5 szklanki ketchupu pikantnego

Śledzie po cygańsku – sposób wykonania:

  1. Sledzie płuczemy po wodą. Przekładamy do miseczki zalewamy zimną wodą, aby śledzie się wymoczyły z dużej ilości soli tak na 1 godzinę. Najlepiej co jakiś czas posmakować rybę, czy nam taki smak odpowiada. Również Można zmieniać wodę, aby przyspieszyć moczenie.
  2. Nastepnie osuszyć ręczniczkiem kuchennym i pokroić rybke na kawałki tak około 2 cm.
  3. Ogórki kroimy w kosteczkę.
  4. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Wlewamy olej na patelnię, nagrzewamy i na małym ogniu smażymy osłona cebulke, aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy ketchup paprykę ostrą, paprykę słodką i musztardę. Mieszamy.
  5. Pozostawiamy do przestudzenia, aby było letnie.
  6. Nastepnie do letniego sosu dokładamy ogóreczki pokrojone w kosteczkę oraz pokrojone na kawałki sledzie. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane rybki przekładamy do czystego naczynia i szczelnie zamykamy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *